Kuneradský zámok sa opäť rozhorel

Z takmer storočného kaštieľa neďaleko Rajeckých Teplíc začal v pondelok popoludní stúpať dym, skryté tlejúce ohniská momentálne likviduje päť hasičov z Rajca a Žiliny.Kuneradský zámok sa opäť rozhorel, skryté tlejúce ohniská momentálne likvidujú piati hasiči z Rajca a Žiliny. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla hovorkyňa žilinského krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Miroslava Ondrichová, hasiči rozoberajú strop a aj za pomoci termokamery vyhľadávajú skryté ohniská, ktoré sa zrejme rozhoreli z tlejúcich zvyškov minulotýždňového požiaru. Podľa Ondrichovej sa podobné situácie po väčších požiaroch stávajú, ako dlho hasenie potrvá však nedokázala odhadnúť.
[img]https://www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/uskalienka/Kunerad-m.jpg[/img]
Požiar strechy kaštieľa v Kunerade neďaleko Rajeckých Teplíc bol prvýkrát nahlásený minulú stredu pred poludním, 33 hasičov ho likvidovalo takmer 25 hodín. Požiar zničil skoro celú strechu, krov a novú krytinu, následné hasenie poškodilo aj elektroinštaláciu a steny v interiéri. Majitelia odhadujú škody na viac ako 1,5 mil. eur, príčina vzniku požiaru sa stále vyšetruje.

Turistami vyhľadávaný lovecký kaštieľ známy ako Kuneradský zámok dal postaviť gróf Balleström v roku 1914 ako letovisko pre rakúskeho cisára Františka Jozefa a nemeckého cisára Wilhelma II. Podľa starostu Kuneradu Daniela Zelenaya v minulosti štát uvažoval aj o povýšení Kuneradského zámku na prezidentské sídlo, no nakoniec od tejto myšlienky upustil.

Po novembri 1989 sa majiteľom Rajeckých kúpeľov spolu s kaštieľom stal Zdeněk Miškolci ako majoritný akcionár spoločnosti Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice. Vlani v apríli rokovali majitelia o predaji Kuneradského zámku ruským investorom. Podľa Miškolciho je táto možnosť aj dnes stále otvorená, ale reálna je skôr až po jeho kompletnej rekonštrukcii. Rusi zamýšľali z loveckého kaštieľa vybudovať luxusné liečebné stredisko alebo hotel. Milovníci skvostu Rajeckej doliny sa v tejto súvislosti obávajú aj ďalšej výstavby, pretože ku kaštieľu patria i rozsiahle okolité pozemky.

DISKUSIA a foto K TEME

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Požiar dreveníc v obci Ždiar

Pravdepodobne nezahasená cigareta spôsobila piatkový požiar (21. 4. 2006) dreveníc v obci Ždiar v okrese Poprad. Podľa informácií zástupcu košickej policajnej hovorkyne Daniela Džobanika požiar vypukol okolo jedenástej hodiny v noci na prízemí jednej z miestnych dreveníc a následne sa rozšíril do podkrovia až na drevenú strechu.

Požiar na Pernštejne spôsobil vážne škody

Gotický hrad Pernštejn na Morave v piatok 15. apríla 2005 horel. Požiar postihol objekt depozitáru a úplne zničil jeho strechu. Prepadli sa i stropy, takže z objektu zostali len obvodové steny. Pracovníkom štátneho hradu sa podarilo z depozitára vyniesť grafické zbierky aj časť obrazov. Zachrániť sa nepodarilo uskladnený dobový nábytok.