Kultúru by mali financovať nové zdroje

Obrázok k článku

Nové vedenie ministerstva kultúry chce vytvoriť viacero nových možností získavania zdrojov do rezortu. Hlavnou zmenou, ktorú už 12. apríla prezentoval minister Marek Maďarič, má byť pretransformovanie grantového systému ministerstva kultúry na verejnú inštitúciu. Táto inštitúcia by mala byť financovaná jednak zo zdrojov, ktoré dnes má grantový systém a jednak z príspevku z výnosov z hazardných hier a lotérií – z Tiposu.
Druhou možnosťou, o ktorej sa podľa premiéra Roberta Fica uvažuje, je novelizácia stavebného zákona, “kde by ten, kto bude stavať, mal povinnosť v rámci rozpočtu stavby vyčleniť nejakú sumu, 0,5 percenta alebo jedno percento, na nejaké kultúrne stvárnenie, ktoré by bolo súčasťou tejto budovy, čím by sa vytvoril priestor pre umelcov slovenských, aby svoje diela, ktoré majú, mali možnosť umiestňovať vo verejných budovách”. Informoval o tom predseda vlády SR Robert Fico na brífingu po uvedení do funkcie ministra kultúry Mareka Maďariča a štátneho tajomníka rezortu Ivana Sečíka.
Premiér Robert Fico bude taktiež podporovať návrh, aby pre ďalšie obdobie v čerpaní prostriedkov z Európskej únie 2014 – 2020 bola vytvorená časť jedného z operačných programov na obnovu kultúrnych pamiatok. “Nevnímam obnovu kultúrnych pamiatok samoúčelne, pretože je to projekt, ktorý vytvára pracovné miesta, často aj kvalifikované pracovné miesta, lebo nejde len o štandardné stavebné práce, ale často aj o renovácie. Je to obrovský vklad do kultúry i do budúcnosti. Očakáva preto od vedenia ministerstva kultúry veľa aktivít, v ktorých ich chce podporovať. Podľa Mareka Maďariča budú uvažovať aj o zmenách v prospech kultúry v zákone o sponzoringu. Nový minister kultúry chce tiež viac sprístupniť múzeá a galérie, v prvom rade tie, ktoré spravuje ministerstvo kultúry. Marek Maďarič by chcel, aby kultúra získala minimálne jednu prioritnú os v Regionálnom operačnom programe.
Plán zrekonštruovať bratislavské sídlo Slovenskej národnej galérie premiér Fico podporuje. Dúfa, že ministerstvo kultúry bude úspešné v rokovaniach s ministerstvom financií na túto tému. Maďarič považuje za potrebné dohodnúť sa s výtvarnou obcou aj na časovom harmonograme ďalších projektov – napríklad vzniku Kunsthalle a Múzea dizajnu, projektu pretvorenia Hurbanových kasární v Bratislave na potreby kultúry.
Možno je podľa Fica čas na to, aby sa približne 30 miliónov eur potrebných na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach, ktoré štát nemá, získalo z predaja nepotrebných nehnuteľností štátu. Ocenil prístup prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý avizoval pripravenosť predať prezidentskú vilu pod Slavínom. Výnos z nej, aj keď nie dostačujúci, použiť na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach pre potreby štátnej reprezentácie. Ak má štát budovy, ktoré nevyužíva, mohol by ich predať s podmienkou, že peniaze z predaja následne použije na rekonštrukciu rôznych historických budov. Štátny rozpočet a štát je totiž “na hunte, v pokladnici nie je nič,” zdôvodnil potrebu hľadania iných zdrojov Robert Fico.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Štát má dlh voči kultúre

Štát má voči kultúre dlh a to nielen ekonomický “Má aj dlh v zmysle postavenia kultúry a toho ako štát vníma kultúru a jej význam a má dlh v zmysle systematických a strategických zmien,” na dnešnej