Kultúrna obec žiada odvolanie ministra kultúry Krajcera

Obrázok k článku, zdroj: MK SR

Kultúrna obec vyzýva na odvolanie ministra kultúry Daniela Krajcera. Vo výzve adresovanej prezidentovi, premiérke a poslancom parlamentu predstavitelia kultúrnej obce tvrdia, že “väčšina krokov, ktoré podnikol Daniel Krajcer počas svojho relatívne krátkeho pôsobenia vo funkcii ministra, sa javí ako cielená likvidácia takmer všetkého, čo ešte v slovenskej kultúre a umení napriek ťažkým podmienkam ako-tak fungovalo. Namiesto principiálnych riešení priniesol nerozvážne, hlboko neodborné a svojvoľné nápady, ktorých dôsledky budú musieť sanovať ďalšie vlády a predovšetkým občania a daňoví poplatníci”. Výzvu dali na vedomie médiám ako aj ministrovi financií Ivanovi Miklošovi a ministrovi kultúry Danielovi Krajcerovi. Za signatárov výzvy agentúru SITA informovali Zora Jaurová a Jana Kapelová. Jej kompletné znenie je zverejnené na internetovom občianskom denníku – Changenet.sk.

Signatárov viedli k výzve na odvolanie ministra kultúry Krajcera viaceré jeho kroky ako aj “jeho nedávne rozhodnutia”. Výzvou verejne vyjadrujú hlboké znepokojenie “nad stavom úplného rozvratu rezortu kultúry”, za ktorý ako tvrdia nesie minister kultúry zodpovednosť. Medzi iným konštatujú, že “namiesto principiálneho názoru na verejnoprávne médiá zlúčil bez akejkoľvek analýzy STV a SRo, čo prinieslo do systému ešte väčší chaos a plytvanie prostriedkami. Navrhol zrušenie koncesionárskych poplatkov, čím urobil verejné médiá úplne závislé a podriadené politickému riadeniu. Svojimi neuváženými a neodbornými výrokmi a krokmi prispel k tomu, že najväčší kultúrny projekt v dejinách Slovenska, Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, sa stáva čoraz väčším symbolom medzinárodnej hanby a korupcie. Neschopnosťou riešiť situáciu v Slovenskom národnom divadle (SND) významne prispel k absolútnemu vnútornému rozvratu tejto inštitúcie, ktorá stráca akékoľvek smerovanie a identitu”.

Ako sa ďalej uvádza vo výzve, “v posledných dňoch minister definitívne dokázal, že na svoju stoličku nepatrí a nikdy nepatril. Netransparentná, neodborná realizácia výberového konania na spolupracovníka Národného osvetového centra (NOC) pri využití priestorov V-klubu odhalila nielen neschopnosť koncepčne riešiť nefungujúce inštitúcie (Dom umenia, NOC), ale aj korupčné praktiky (zloženie komisie, kritériá výberu) a alibizmus ministra, ktorý nedokáže prevziať zodpovednosť za to, čo sa deje v jeho rezorte. Korunou všetkého bol ‘vianočný darček’ v podobe zriadenia Danubiany – Slovenského centra vizuálnych umení (tzv. Kunsthalle) v komerčnej galérii Danubiana bez akéhokoľvek výberového procesu či odbornej debaty”. Oba prípady podľa signatárov výzvy “poukazujú na to, že minister nedokáže komunikovať s odbornou obcou, svoje bizarné rozhodnutia vykonáva za zavretými dverami s úzkou skupinkou nerelevantných poradcov. O celom absurdnom procese transformácie Danubiany na štátnu inštitúciu nevedela ani Rada pre umenie MK SR”.

Ako sa ďalej uvádza v texte výzvy, problémom ministra kultúry Daniela Krajcera je “predovšetkým neschopnosť pochopiť základné súvislosti, hodnoty a princípy rezortu, ktorý riadi. A je jeho plnou politickou zodpovednosťou, akých poradcov si vyberá a aké rady počúva a takisto to, ak nevie voči príslušným štátnym úradníkom vyvodiť zodpovednosť za ich pochybenia. Navyše, robiť vecne zásadné a koncepčne diskutabilné rozhodnutia v čase, keď vláda existuje v dočasnom predvolebnom režime, považujeme za krajne nezodpovedné a neakceptovateľné konanie”.

Zástupcova kultúrnej obce, ktorí sa pripojili k výzve, sa obávajú, že “do predčasných volieb môžu byť prijaté ešte mnohé ďalšie nezodpovedné a pre kultúru likvidačné rozhodnutia”. Preto žiadajú premiérku Ivetu Radičovú, aby navrhla prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi “okamžité odvolanie ministra kultúry Daniela Krajcera”. Zároveň žiadajú vládu, “aby zdôvodnila, na základe akých kritérií schválila 12 mil. eur na dostavbu súkromnej galérie Danubiana”. Chcú zrušenie neziskovej organizácie Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení a použitia finančných prostriedkov na zriadenie ‘Kunsthalle’ v centre mesta.

Medzi signatármi výzvy sú napríklad aj kurátor a zástupca slovenskej sekcie Medzinárodnej asociácie kritikov umenia (AICA) Juraj Čarný, Ľubomír Burgr (A4 – nultý priestor a divadlo SkRat), Svätopluk Mikyta (Banská St a nica – priestor pre kultúru) či Martin Piaček (iniciatíva Dvadsať rokov od Nežnej neprebehlo). Výzvu podporujú ďalšie známe osobnosti kultúry, medzi inými tiež vydavateľ Koloman Kertész Bagala, Marek Adamov zo Stanice Žilina-Záriečie – kultúrny uzol, teoretik umenia Vladimír Beskid a tiež viacerí pedagógovia Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave ako Anna Daučíková, Ilona Németh alebo Anton Čierny a ďalší.

Agentúra SITA oslovila Ministerstvo kultúry SR so žiadosťou o vyjadrenie sa k výzve.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

MKSR: Krajcer chce na riadiace posty rezortu odborníkov

Minister kultúry Daniel Krajcer urobil výmenu na troch kľúčových pozíciách ministerstva kultúry. Sekciu kultúrneho dedičstva povedie namiesto Pavla Šimuniča Branislav Rezník, šéfa Sekcie umenia a štátneho jazyka Petra Kováča nahradí Janka Motyčková a generálnu riaditeľku Sekcie ekonomiky a projektového riadenia Hildu Gajdošovú vymení Viera Šoltýsová.

Štát má dlh voči kultúre

Štát má voči kultúre dlh a to nielen ekonomický “Má aj dlh v zmysle postavenia kultúry a toho ako štát vníma kultúru a jej význam a má dlh v zmysle systematických a strategických zmien,” na dnešnej

Informácie zo stretnutia ministra kultúry so zástupcami MVO – IV. 2003

Archívny článok na spestrenie. Prečítajte si čo sa dialo v minulosti z tlačových správ Ministerstva Kultúry Slovenskej Republiky.
Dňa 28. 3. 2003 usporiadalo ministerstvo kultúry s predstaviteľmi mimovládnych organizácií (MVO) diskusiu o možnostiach podieľania sa na systéme podpory štátnej i neštátnej kultúry. Podľa ministra Rudolfa Chmela skúsenosti tretieho sektora v získavaní grantov zo zahraničných fondov môžu byť pre ministerstvo veľmi prínosné, preto jeho zástupcov vyzval na podnety návrhov fungovania spolupráce štátu a neziskového sektoru.

Odpovede

  1. Vyhlásenie ministerstva

    Vyhlásenie ministerstva kultúry Slovenskej republiky k výzve na odvolanie ministra kultúry D. Krajcera

    Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky pod vedením Daniel Krajcera sa za rok a pol snažilo dôsledne plniť programové vyhlásenie, o čom svedčí, že za tento čas sa z neho podarilo splniť viac ako 50% . Záujmy slovenskej kultúry  sa minister snažil obhajovať  aj pri rokovaniach o rozpočte. Svedčí o tom navýšenie rozpočtu rezortu kultúry na budúci rok o viac ako 8 percent. Okrem iného to umožní spustiť desať rokov odkladanú rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie. Viac peňazí  pôjde  aj na neštátnu kultúru v rámci dotačného systému. Aj tento rok sa podarilo získať navyše ďalšie finančné prostriedky, ktoré na základe materiálu, ktorý 13. júla tohto roku predložilo na rokovanie vlády ministerstvo financií. Umožní sa tým záchrana a dostavba umeleckého areálu Danubiana.  Chápeme, že časť umeleckej obce oprávnene kritizuje počas dlhých rokov nahromadené problémy v slovenskej kultúre. Je však nekorektné ich spájať so súčasným vedením ministerstva a jeho rok a pol ročným pôsobením.

    S ľútosťou konštatujeme, že v dnešnom stanovisku časti umeleckej obce sa vyskytujú aj nepravdivé tvrdenia.

    Výsledkom naštartovania reformy Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu totiž nie je chaos, ale predovšetkým záchrana verejnoprávnych médií pred finančným kolapsom a exekúciami. RTVS má dokonca na budúci rok naplánované hospodárenie s prebytkom vo výške 2,6 milióna Eur a to vrátane 15 miliónov Eur na investície.

    V rámci EHMK2013 je MK SR iba sprostredkovateľským orgánom zabezpečujúci finančné zdroje z európskych fondov a dotačného systému a tieto úlohy si rezort kultúry plní úspešne.
    Čo sa týka SND, na základe kontroly ktorú inicioval minister kultúry došlo k zmenám vo vedení SND. V posledných dňoch sa uskutočnili tri okrúhle stoly za účasti umeleckej obce, ktorých výsledkom je výber kritérií na voľbu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla.

    V prípade  súťaže na výber spolupracovníka Národného osvetového centra v bývalých priestoroch V- Klubu v Dome umenia v Bratislave, minister kultúry D. Krajcer vyzval generálneho riaditeľa NOC, aby výber súťaže zopakoval, keďže sa objavili v súvislosti s ňou objavili viaceré pochybnosti. Generálny riaditeľ NOCky  túto výzvu akceptoval a výber  na spolupracovníka NOCky v Dome umenia sa zopakuje.

    V prípade Danubiany sa ministerstvo rozhodlo využiť dostupné finančné prostriedky na tento aj ďalšie projekty. Druhou možnosťou bolo, žeby slovenská kultúra o tieto peniaze prišla.

    Detailne sa minister kultúry D. Krajcer vyjadrí k týmto atakom na tlačovej konferencii.

    Záznam z tlačovej konferencie

     

     

  2. Slovenská výtvarná únia

    Slovenská výtvarná únia podporuje Krajcera

    BRATISLAVA 23. decembra (SITA) – Slovenská výtvarná únia (SVÚ) sa zastáva rozhodnutia ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) podporiť projekt Centra vizuálneho umenia Danubiana. “Prebiehajúca protestná akcia za odvolanie ministra kultúry je neadekvátna a môže umenie a kultúru poškodiť. Ak vytvorenie Centra vizuálneho umenia Danubiana aspoň niektoré problémy výtvarného umenia rieši, sme presvedčení, že je našou morálnou povinnosťou takéto riešenie podporiť,” napísal v stanovisku únie jej predseda Pavol Kráľ. Ako dodal, neexistuje riešenie, ktoré odstráni všetky problémy naraz.

    Verejnosť i politici by si mohli podľa Kráľa na základe reakcií umelcov vyvodiť zjednodušení názor, že ak štát výtvarníkom neposkytne dostatočnú finančnú podporu, sťažujú sa a ak ju dostanú, niektorí sa sťažujú aj tak a žiadajú k tomu odstúpenie kompetentného ministra. Vytvorenie Danubiany ako centra vizuálneho umenia podľa Kráľa rieši viacero problémov. Umožní vytvoriť stálu zbierku súčasného svetového umenia a zároveň vytvorí priestor na jej vystavenie. Kráľ zdôrazňuje, že vytvorením novej neziskovej organizácie štát nepodporil bývalého majiteľa Danubiany Gerarda Meulensteena, ale naopak, Danubiana sa po 20 rokoch stane majetkom štátu. Dodáva tiež, že štát bude rozhodovať aj o smerovaní Danubiany, keďže má väčšinu v správnej i dozornej rade.

    Vzhľadom na protichodné vyjadrenia v médiách v súvislosti s Danubianou SVÚ zároveň iniciuje stretnutie výtvarníkov a výtvarných teoretikov. Konať by sa malo 9. januára 2012 v priestoroch Galérie SVÚ.

    Krajcer v pondelok 19. decembra oznámil vytvorenie neziskovej organizácie, ktorá bude prevádzkovať múzeum moderných umení s názvom Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení. Vyriešil sa tým podľa neho problém chýbajúceho priestoru pre súčasné výtvarné umenie a zároveň existencia Danubiany, ktorá sa má dostavať a slúžiť aj dokumentačnej a vzdelávacej funkcii. Do neziskovky doterajší majiteľ Danubiany Meulensteen vložil nehnuteľnosti aj inventár galérie, štát zasa finančnú injekciu sedem miliónov eur. Toto rozhodnutie ministra podľa niektorých umelcov nasadilo korunu neodbornému pôsobeniu ministra a žiadajú preto jeho odstúpenie. “Korunou všetkého bol ‘vianočný darček’ v podobe zriadenia Danubiany – Slovenského centra vizuálnych umení (tzv. kunsthalle) v komerčnej galérii Danubiana bez akéhokoľvek výberového procesu či odbornej debaty,” napísali vo výzve za odvolanie Krajcera. 

  3. ahoj vlcik-tlcik, ze

    ahoj vlcik-tlcik, ze preco*preco?? bo si myslim, ze tema kolo iniciativy za odvolanie ministra kultury je dosti zavazna a patri jej miesto v clankoch a nie len ako koment k clanku o vytvoreni muzea modernych umeni kunsthalle a zalozeni n. o. Danubiana, ak ked… pravdepodobne prave totok bolo poslednou kvapkou nespokojnych umelcov… preto!! ;)

    + vdaka za doplnujuce a vcasnejsie info

    1. Uskalienka, udalostiam

      Uskalienka, udalostiam netreba dávať väčší význam ako majú. Odvolanie pána Krajcera je len búrkou v pohári vody.

      Pre nespokojných umelcov bola posledná kvapka už len to, že “komerčáka” inštalovali za ministra.

      To, že podporil Danubianu je v poriadku, nazvať ju Kunsthale bolo len predvolebným ťahom, nepripisoval by som tomu väčší význam.

      Podstatné je toto vyjadrenie

      Rudolf Sikora, výtvarník

      Myslím, že je to nedorozumenie. Išlo v prvom rade o záchranu Danubiany ako budovy na vystavovanie výtvarného umenia, ktorá by inak už bola dnes stratená úplne. Nevnímam Danubianu ako budúcu Kunsthalle, tú treba vybudovať inde. A do tretice treba rekonštruovať SNG.

      PS.

      Nič v zlom Uskalienka, ženy bývajú v podstate skoro vždy racionálnejšie a praktickejšie ako muži, preto prevažne mužskej nepraktickej a iracionálnej politike porozumejú len ťažko, a ber to ako poklonu ženám.

      1. politike som nikdy nerozumela

        politike som nikdy nerozumela ani rozumiet nebudem, no v zverejnovani sprav potrebujem svoju logiku a basta ;) aj by som za Tvoju poklonu za zeny podakovala, no pride mi skor smutne, co pises… tak ani neviem, ci si ju zasluzime v takomto kontexte… no nic, ja ostanem pri svojej viere, ze raz bude lepsie… “bude ako nebolo” :)(citovanie prevzate od kamosa) 

        1. Tak som Ti aspoň objasnil,

          Tak som Ti aspoň objasnil, prečo jej nemôžeš rozumieť. :)   Rešpektujem, pekné Vianoce 0)

Comments are closed.