Krypty pod trnavskými kostolmi otvoria pre verejnosť

Trnava, Bazilika svätého Mikuláša, foto: Kamil Nováčik

Krypty pod Katedrálou svätého Jána Krstiteľa a Bazilikou svätého Mikuláša v Trnave môžu v nedeľu navštíviť záujemcovia o tieto tajomné a donedávna neprístupné miesta. Otvorená bude aj nedávno objavená kostnica za bazilikou. Vstupy so sprievodcami sa začínajú o 14:30, vstupné pre dospelých je dve eurá. Podujatie pripravila trnavská radnica v rámci seriálu Potulky Malým Rímom.

Krypty sa nachádzajú takmer pod všetkými kostolmi v centre Trnavy. Pre verejnosť boli ešte pred niekoľkými rokmi neprístupné. Výnimkou boli len františkáni, ktorí kryptu pod Kostolom sv. Jakuba vždy v období dušičiek na niekoľko dní otvorili.

Pod Bazilikou sv. Mikuláša je niekoľko krýpt, jednu z nich správca kostola otvoril pre verejnosť prvýkrát pred dvoma rokmi. Príležitosť vstúpiť do šesťdesiatmetrovej krypty, v ktorej sú pochované významné osobnosti mesta, využili vtedy stovky ľudí. Kryptu pod trnavskou Katedrálou sv. Jána Krstiteľa výnimočne sprístupnili až vlani, počas osláv 450. výročia príchodu jezuitov na Slovensko. Jezuiti tu pri tejto príležitosti vložili do kamenných sarkofágov telesné pozostatky biskupov Pavla Hnilicu a Petra Dubovského.

Počas dušičkového obdobia budú už bez sprievodcu sprístupnené aj niektoré ďalšie krypty v meste.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Doplňujúce info”
    28. októbra

    Doplňujúce info”

    28. októbra o 14.30 h pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa
    a Bazilikou sv. Mikuláša
    KRYPTY V HISTORICKOM CENTRE MESTA

    I. skupina: 14.30 h pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa, trasa: Katedrála sv. Jána Krstiteľa, Bazilika sv. Mikuláša, karner
    Sprevádzajú: Mgr. Emília Izakovičová, Štefan Bánovec
    II. skupina: 14.30 h pred Bazilikou sv. Mikuláša, trasa: Bazilika sv. Mikuláša, karner, Katedrála sv. Jána Krstiteľa
    Sprevádzajú: Mgr. Kvetoslava Viskupičová, Ing. Ľubomír Procházka

Comments are closed.