Krtko Zdenka Milera ide na turné po košických knižniciach

Obrázok k článku

Knižnica pre mládež mesta Košice a České centrum Bratislava pozývajú košické deti na výstavu ilustrácií s motívom legendárnej rozprávkovej postavičky Krtko. Vernisáž je dnes o 10:00 v pobočke knižnice na Humenskej 9.
„Výstava ponúka 40 ilustrácií Zdenka Milera, rozčlenených podľa štyroch ročných období a DVD s animovanými rozprávkami. Kurátorkou výstavy je dcéra autora a pokračovateľka príbehov o Krtkovi Kateřina Milerová. Knižnica pre mládež mesta Košice obohatila výstavu sprievodnými podujatiami na podporu čítania, ako sú tvorivé dielne, farbenie maľovaniek, dramatizované čítanie a ďalšie,“ hovorí Beáta Hybáčková z knižnice pre mládež.
Výtvarník a tvorca animovaných filmov Zdeněk Miler (1921 – 2011) vytvoril známu kreslenú postavičku v roku 1957 v štúdiu Krátky film Praha. Deti ju poznajú z televízneho Večerníčka i kníh. Už prvý diel príbehov o Krtkovi s názvom Ako Krtko k nohaviciam prišiel priniesol autorovi medzinárodné ocenenie, Benátskeho leva na filmovom festivale pre deti, neskôr i cenu festivalu Montevideo. V súčasnosti existuje približne päťdesiat častí o malom Krtkovi. Zaujímavosťou je, že v seriáli s výnimkou 1. dielu sa nehovorí. Krtko a jeho malí kamaráti vydávajú iba zvuky – citoslovcia, čo sú vlastne hlasové záznamy Milerových dvoch malých dcér Katarínky a Barborky.
Okrem pobočky na Humenskej ul. knižnica sprístupní výstavu aj v ďalších troch pobočkách na Ulici Dávida Feju, pri OC Billa – Námestie nádeje a v pobočke pri OC Merkúr na Ulici Boženy Němcovej.

Obrázok k článku

Obrázok k článku

Obrázok k článku

Obrázok k článku

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články