Krásne knihy súťažia

Najkrajšie knihy o Slovensku, prestížna súťaž a výstava kníh a propagačných materiálov vstupuje v tomto roku do svojho 3. ročníka.

Vyhlasovatelia súťaže, Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov, aj v tomto roku zaregistrovali pekné knižné diela o Slovensku, ale aj regiónoch, mestách a obciach. Bolo ich o niečo menej, ako v uplynulom ročníku, čo možno pripísať na rub súčastnej celospoločenskej situácii.


Spomeňme aspoň niekoľko zaujímavých knižných titulov, ktoré budú v tomto roku súťažiť o prestížne ocenenia.


V hlavnej kategórii knihy o Slovensku je tu veľká, reprezentačná, obrazová publikácia Historické mestá Slovenska, ktorá fotografiou a slovom predstavuje 24 najkrajších a najvzácnejších slovenských miest. V kategórii knihy o regiónoch, je tu obrazová publikácia Poklady slovenského tokaja, ktorá predstavuje známu vinohradnícku oblasť. V kategórii knihy o mestách svoje diela ponúkajú: Nitra, Svätý Jur, Svit, Rožňava. Pekné publikácie vydali aj obce Závadka nad Hronom, Seňa-Szina, Močenok a Bernolákovo. Najobsiahlejšou knihou je monografia o významnej, ale dnes už neexistujúcej obci Radvaň (dnes už súčasť mesta Banská Bystrica), ktorá obsahuje až 300 strán veľkého formátu.


Unikátnou je aj obrazová publikácia Nitra z oblakov, lebo je to prvá kniha o slovenských mestách, ktorá bola vytvorená výhradne z leteckých fotografií.


Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Najkrajšie knihy o Slovensku a otvorenie výstavy sa uskutoční, 23.marca 2010, v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, ktorá je hlavným spoluorganizátorom podujatia.


Potom víťazná kolekcia, obohatená o najkrajšie knihy s predchádzajúcich dvoch ročníkov, bude putovať po slovenských mestách.


Pre záujemcov o výstavu majú organizátori dobrú správu. Majú ešte voľné niektoré termíny na reprízu výstav. To je výzva pre múzeá, galérie, knižnice a kultúrne strediská, ktoré by mali záujem priblížiť tak peknú kolekciu svojim návštevníkom.


Informácie: Klub fotopublicistov, tel.č. 0911 334 460

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Krásne knihy súťažia

    Historické mestá Slovenska najkrajšou knihou o Slovensku

    BRATISLAVA 28. marca (SITA) – Súťaž O najkrajšie knihy a propagačné materiály o Slovensku za rok 2009 a tiež súťaž Najkrajšie kalendáre Slovenska na rok 2010 už má svojich víťazov. Tento týždeň ich vyhlásili v Banskej Bystrici v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice.

    Do tretieho ročníka súťaže Najkrajšie knihy a propagačné materiály o Slovensku za rok 2009 nominovali tvorcovia celkom 23 exponátov. Najpočetnejšie boli zastúpené mestá, samosprávne kraje a obce prostredníctvom obrazových publikácií, monografií, prospektov a skladačiek. “Medzi najkrajšie exponáty patria knihy, ktoré poslali mestské úrady zo Svätého Jura, Nitry, Rožňavy, Svitu a obecné úrady,” skonštatoval generálny sekretár Únie miest Slovenska (ÚMS) Marián Minarovič. Dodal, že zo samosprávnych krajov sa svojimi propagačnými aktivitami pochválil Prešovský kraj. “Porota zložená z polygrafov, fotografov, grafikov a iných odborníkov nemala ľahkú úlohu, aby z vyrovnanej kolekcie ocenila tie najkrajšie diela,” zhodnotil Minarovič. Najkrajšou knihou o Slovensku za rok 2009 sa stala obrazová publikácia „Historické mestá Slovenska“ od autorov Vladimíra Bártu st. a Vladimíra Bártu ml. V kategórii regióny Slovenska zvíťazilo dielo „Gavurky“. V kategórii najkrajšia kniha o slovenských obciach získala najvyššie ocenenie publikácia „Bernolákovo – Dejiny obce“, v kategórii najkrajšia kniha o slovenských mestách získala prvenstvo kniha „Svätý Jur – Dejiny písané vínom“.

    Súťaž „Najkrajšie kalendáre” mala už 18. ročník. Do tohtoročnej bolo nominovaných celkom 53 nástenných, stolových, plagátových a iných kalendárov od 43 vydavateľov, ktoré súťažili v 10 kategóriách. “Najviac kalendárov poslali do celoslovenskej súťaže mestské a obecné úrady. Silne boli obsadené aj kategórie firemných a autorských kalendárov,” tvrdí Minarovič. Najúspešnejším vydavateľom kalendárov sa stala česko-slovenská spoločnosť PRESCO GROUP SLOVAKIA. “Ďalším úspešným vydavateľom je piešťanská firma MiniM – dcérska spoločnosť vydavateľstva Helma. Výnimočné ocenenia získal autor a vydavateľ Igor Boháč,” informoval Minarovič. Do súťaže sa podľa neho prihlásil štyri výnimočné diela v kategórii autorských kalendárov a jedno v kategórii mesta Slovenska. “Ocenené boli aj diela fotografa Filipa Kuliševa i kalendár Jozefa Čvikotu Plynutie Času, ktorý získal mimoriadne ocenenie za netradičné technologické spracovanie. Mimoriadnu cenu za kreativitu získal jedinečný kalendár z banskobystrickej reklamnej agentúry ENTERPRISE,” uviedol generálny sekretár Únie miest Slovenska.

    Celoslovenskú súťaž tradične vyhlasuje Klub fotopublicistov so Štátnou vedeckou knižnicou v Banskej Bystrici a ďalšími kultúrnymi inštitúciami. “Partnerom súťaže, tak ako v predchádzajúcich, aj v tomto roku je Únia miest Slovenska,” uviedol Minarovič. Dodal, že výsledky súťaží budú zverejnené na http://www.najkalendar.sk a http://www.najkrajsieknihy.sk a tiež na web stránke ÚMS http://www.unia-miest.sk. “Ocenené diela budú vystavené v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici do 13. apríla a následne v mestách Levice, Košice, Bardejov, Piešťany, Rožňava, Stará Ľubovňa, Veľký Krtíš, Zvolen a Žilina,” dodal Minarovič.

Comments are closed.