Krásna Hôrka by mohla brány verejnosti otvoriť v roku 2020

Obrázok k článku

Hrad Krásna Hôrka, ktorý vyhorel pred piatimi rokmi – 10. marca 2012 v deň parlamentných volieb, by mohol byť sprístupnený návštevníkom opäť v roku 2020, predpokladá to Ministerstvo kultúry (MK) SR. Slovenské národné múzeum (SNM), ktoré národnú kultúrnu pamiatku spravuje, zatiaľ na jej obnovu minulo približne päť miliónov eur. Národné múzeum sa snaží o to, aby obnovený hrad otvorili verejnosti čím skôr „a tiež, aby si návštevníci Krásnej Hôrky čo najskôr mohli vychutnať oddychové zóny, ktoré na hrade vzniknú“, uviedol pre SITA generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. Vedenie SNM verí, že „to bude oveľa skôr, ako si pripomenieme ďalšie okrúhle výročie“.

 

Ministerstvo kultúry vo vyjadrení pre SITA pripomína, že rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka po ničivom požiari v marci 2012 bolo treba pre jej náročnosť rozdeliť hneď na samom začiatku na tri etapy. „Žiaľ, prvá etapa, ktorú tvorili sanačné práce a dočasné zastrešenie hradu, trvala pre problémy v obstarávaní oveľa dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo. Druhá etapa, zameraná na trvalé krovy a strechy, sa uskutočnila podľa plánu.“ Cieľom je podľa ministerstva kvalitne prevedená rekonštrukcia tejto pamiatky tak, aby sa hrad dostal z pohľadu obnovy a aj z pohľadu návštevníkov do ešte lepšieho stavu, ako pred požiarom. „V súčasnosti sme pred spustením tretej etapy rekonštrukcie. Predpokladáme, že hrad Krásna Hôrka by mohol byť sprístupnený návštevníkom opäť v roku 2020,“ dodalo MK SR, ktoré obnovu Krásnej Hôrky presadilo i do programového vyhlásenia vlády.

 

Na obnovu Krásnej Hôrky sa k 1. marcu tohto roka minulo takmer päť miliónov eur. Ako pre SITA spresnilo SNM, z vyplatenej poistky 7 007 591,58 eura minuli na obnovu hradu 4 927 060,88 eura a z verejnej zbierky, v ktorej sa spolu vyzbieralo 180 523,39 eura, sa minulo 24 498 eur. Pritom peniaze zo zbierky dali na ošetrenie a prácu s poškodenými zbierkovými predmetmi a poistku na stavebné práce, projektovú dokumentáciu, architektonicko-historický výskum, reštaurovanie a ďalšie odborné činnosti. Spolu tak k 1. marcu na obnovu hradu išlo 4 951 558,88 eura. „Projektant komplexnej revitalizácie hradu Krásna Hôrka má v prvej polovici tohto roka vypracovať stavebný zámer. Na jeho základe budeme vedieť stanoviť odhad predpokladaných nákladov na celkovú obnovu hradu,“ doplnil pre SITA Panis.

 

„Našou úlohou je vrátiť hradu podobu a atmosféru spred veľkej obnovy v 20. storočí. Priznať jeho charakter vidieckeho šľachtického sídla a jedného z prvých múzeí na Slovensku. Rekonštrukcie na Krásnej Hôrke v 20. storočí zatienili a odstránili skutočné hodnoty hradu, tie musíme teraz pracne prinavracať,“ konštatuje v sumárnom materiáli o doterajších piatich rokoch obnovy Július Barczi, riaditeľ SNM – Múzea Betliar, pod ktoré hrad patrí. Ako ďalej píše Barczi, v materiáli nazvanom hrad Krásna Hôrka 2012 – 2017, ktorý SITA poskytlo SNM, trvalou hodnotou hradu sú aj jeho staré expozície – rodové múzeum v dolnom a strednom hrade, múzeum Františky Andrássyovej, hrobka a kaplnka. K spomínaným pôvodným častiam múzea pribudne v hornom hrade “úplne nová expozícia, ktorú v SNM – Múzeu Betliar pracovne nazývame Schatzkammer (klenotnica). Tu budú vystavené vzácne predmety zo zbierok Andrássyovcov, aj také, ktoré doteraz návštevníci a ani odborníci nevideli“. Zámer je, aby Krásna Hôrka poskytla pre návštevníkov po rekonštrukcii viac služieb a pohodlia. „Pripravujeme prevádzku hradu v dvoch zónach – so vstupenkou a bez, vďaka čomu vzniknú na hrade oddychové zóny, ktoré jeden z našich najkrajších hradov pretvoria nielen na vynikajúce múzeum, ale aj miesto oddychu a príjemných stretnutí,“ dodáva v materiáli Barczi.

 

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia na Slovensku ľahla popolom v sobotu 10. marca 2012. Necelý rok predtým, v apríli roku 2011, hrad zrekonštruovali. Hrad Krásna Hôrka je súčasťou SNM – Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Stála hradná expozícia prezentovala staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahovali cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. Väčšinu z nich sa našťastie podarilo pred ohňom zachrániť. Požiar zničil všetky strechy, mimoriadne vysoké teploty vážne poškodili časti múrov, zničená bola aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. V čase požiaru bolo na Krásnej Hôrke 4 332 zbierkových predmetov vrátane predmetov v depozitároch. Pri požiari bolo poškodených a zničených 324 zbierkových predmetov. Spolu 297 sa podarilo obnoviť, požiar však nenávratne zničil 27 predmetov, medzi nimi aj tri zvony zo zvonice kaplnky. Najviac zdevastovaná bola nová expozícia zbrojnice.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Po prečítaní tohto článku by

    Po prečítaní tohto článku by človek mohol nedajbože prepadnúť aj optimizmu. Reálny stav bude možno komplikovanejší, ako by sa zdalo.

    Vyhral totiž projekt architekta, po ktorom mal  byť hrad KH krajší ako predtým (tu už našinec spozornie), a to bolo ešte v druhej polovici marca 2016. Projekt má byť hotový do polovice tohto roka. Ale, po odchode Viktora Jasaňa vlani na jeseň prevzal taktovku nad obnovou mladý riaditeľ Múzea Betliar, ktoré zastrešuje i hrad Krásna Hôrka, Július Barczi. No a jeho reakcia na otázku, či sa stotožňuje s návrhom budúcej podoby hradu architekta Kucharoviča, bola jednoznačná. „Nie, nie, nie! Našou úlohou je, aby sme projektanta v podstate dotlačili k tomu, aby Krásna Hôrka bola taká, ako si predstavujeme my, respektíve taká, aby to zodpovedalo významu tohto objektu a samotného múzea, ktoré sa tu nachádza. Hradu chceme vrátiť podobu a atmosféru spred veľkej obnovy v 20. storočí.

    Z toho aspoň mne vyplýva, že projekt sa musel meniť, teraz je otázka či to do termínu stihnú, asi to bude aj niečo stáť meniť projekt, ďalej bol chybný projekt krovu, klasicky statika, či je to už v poriadku, alebo sa to bude zasa akosi látať, čo so žalobami…etc. je to dosť komplikované.

    V podstate mi je to po tých hrdých škridlovo – medených strechách, dementných rozhodnutiach pamiatkárov a výberových komisií absolútne jedno. Bude ako nebolo, ako raz napísal klasik.

    http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=2367901&l=sk

    http://www.pluska.sk/plus-7-dni/domov/pat-rokov-po.html

  2. Po požiari sme tu diskutovali

    Po požiari sme tu diskutovali že za dva roky bude hrad opravený. Je to ako aj s dialnicou do Košíc. Je načase, aby sa tí, ktorí nemajú technické vzdelanie nevyjadrovali k investíciám, lebo v investíciách je obsiahnutá aj matematika.

Comments are closed.