Krasa Liatiny

V dobe keď sa s nažime zohriať pri ústrednom kúrení. A po mali zabúdame na romantyku krbov a kachieľ ktoré nám vykurovali naše mále domoví. Či na zábradlia ktoré lemovali schody v starých budovách v meste. Alebo staré verejne osvetlenie ktoré každú noc zapínal po uličný osvetľovač. To všetko nám pripomína dobu našich predkov ktorú sa nám snaží ukázať aj výstava „ Krása Liatiny “ v Slovenskom Poľnohospodárskom múzeu v Nitre v spolupráci so Štátnym technickým múzeom v Budapešti a Slovenským Technickým múzeom v Košiciach.
Výstava ktorá je otvorená od 11.11.2003 do 29.2.2004 každý deň od 9.00 do 17.00 hod. okrem pondelka v budove starej školí v skanzene v areáli poľnohospodárskeho múzea .
Keď stupujeme do miestnosti nad vstupnými dverami sa nachádza Erb cechu kovolearov. V troch vitrínach sa nachádzajú aj predmety denného využitia ako aj predmety ozdobne.
S tých sú tu zaujímavé najme odliatky sošiek Jana Nepomuckeho (1860) , Posledná večera (1880).
Nájdete tu 14 typov liatinových kachli a jeden sporák amerického tipu. Prevažne Historizmus, Klasicizmus, Secesia, Romantického slohu. Od najstarších s roku 1860 až do roku 1910.
Po stenách Miestnosti sú povešané časti zábradlia a starý katalóg liatinovieho zábradlia a lámp.
Výstavu dotvára precízne bodové osvetlenie. No mínusom je Ticho ktoré by sa dalo napraviť pokojnou dobovou hudbou.
Ak mate chuť aspoň na trochu histórie a romantiky. Nech sa páči príďte sa zohriať na tuto výstavu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SBM – Vianočná výstava

(25.11. 2004 – 30.1. 2005)
Starý zámok,
otvorené pondelok – piatok 8.00 – 16.00
Vianočná výstava je tradičným podujatím, ktoré pripravuje Slovenské banské múzeum v priestoroch Starého zámku vždy z príležitosti blížiacich sa Vianoc.

CHVÁLA LIATINE

Zlievárenské múzeum v Budapešti nielen ochraňuje dávne zlievárenské remeslo, ale od svojho vzniku aj zbiera a dokumentuje umelecké predmety vyrobené z liatiny, ktoré kvôli lacnému základnému použitému materiálu sú často zaznávané. Liatina sa dodatočne nedá upravovať, odliatok je vždy vernou kópiou sochárom, či umeleckým stolárom vytvorenej formy.