Krajské múzeum chystá v Hanušovciach n/T. a Stropkove letné podujatia pre deti

Obrázok k článku od zora.

Krajské múzeum v Prešove pripravuje od tohto týždňa vo svojich pobočkách Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou a kaštieľa v Stropkove viacero letných aktivít určených predovšetkým deťom. Od 1. augusta navyše v hanušovskom archeoparku chystá otvorenie novej archeologickej expozície. Agentúru SITA o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

 

V archeoparku v Hanušovciach nad Topľou môžu deti počas letných mesiacov každý štvrtok od 12. júla zažiť Prázdniny v praveku. Archeopark je jediné živé archeologické múzeum pod holým nebom na Slovensku. Pre jeho návštevníkov sú pripravené autentické obydlia, pokusné políčka a výrobné dielne. „Na návštevníkov archeoparku čaká množstvo zaujímavých aktivít a na svoje si prídu aj rodiny s deťmi. Hravou formou sa dozvedia niečo nové o dávnej i menej dávnej histórii nášho krásneho regiónu,“ uviedol historik umenia a vedúci organizačnej jednotky prešovského Krajského múzea v Hanušovciach nad Topľou Samuel Bruss.

 

Pre deti budú počas akcií pripravené aj rôzne aktivity, napríklad lukostreľba alebo remeselné činnosti charakteristické pre danú dobu – výroba šperkov z medeného drôtu v štýle doby bronzovej, štiepanie, vŕtanie a brúsenie kameňa, zhotovenie hlinených nádob v ruke či na kruhu alebo tkanie tkaníc na malých krosienkach. Súčasťou programu je aj prehliadka kaštieľa a jeho expozícií – Príroda a história vranovského regiónu, dobovo zariadené interiéry, etnografická výstava Duch národa alebo expozícia Zabudnutý rod Dessewffy. „Od 1. augusta zároveň otvárame novú archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov,“ informovala riaditeľka Krajského múzea v Prešove Mária Kotorová.

 

Prázdninové aktivity pripravuje v priestoroch miestneho kaštieľa aj múzeum v Stropkove. V stredu 11. júla sa tu uskutoční akcia zameraná na spoznávanie histórie zábavným spôsobom, 25. júla si môžu deti vyskúšať profesie predkov v rámci Remeselného dňa. „Pri výstavách budú na deti čakať úlohy, ktoré musia riešiť pri svojej práci historici a archeológovia. Po splnení úloh dostanú od nás certifikát historika a archeológa,“ informovala o aktivitách v Stropkove historička Krajského múzea v Prešove – Kaštieľa Stropkov Nikoleta Lattová. V priestoroch stropkovského kaštieľa bude 15. augusta aj Maškarný bál.

 

Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo v roku 1975. Od začiatku roku 2017 sa zlúčilo s Krajským múzeom v Prešove. Spolu s jeho pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách. Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer stotisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vianoce od Lucie do Troch kráľov v múzeu

Od Lucie do Troch kráľov pripravilo Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou v okrese Vranov pre svojich návštevníkov programy s témou Vianoc a zimného zvykoslovia. Pásmo podujatí pomenovali Śčeśľive śvjatočki v nárečí Šariša. V múzeu si hostia môžu nakúpiť drobné vianočné pečivo, ozdoby do bytu aj na vianočný stromček. Zabaviť ich príde folklórny súbor Oblík a Vederko.