Kraj ukončil ďalšiu etapu rekonštrukcie Budatínskeho hradu

Obrázok k článku od zora.

Žilinská krajská samospráva pokračuje v obnove Budatínskeho hradu, ktorý sa nachádza v žilinskej mestskej časti Budatín. Začiatkom mája ukončili stavené práce na druhom nadzemnom podlaží, v ktorých pribudne expozícia hradných opevnení. Počas prác obnovili aj časť hradnej fasády. Rekonštrukciu financovali cez program Interreg SK-CZ v rámci projektu Každá história si zaslúži svoj priestor. Partnerský český región v rámci projektu opravil časť hradu Hukvaldy. „Aktuálne prebieha kolaudačné konanie. Rekonštrukciou druhého podlažia vznikol samostatný okruh, ktorý bude múzeum využívať napríklad na interaktívne výstavy či tvorivé dielne,“ uviedol v tlačovej správe riaditeľ odboru kultúry Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martin Hromada.

 

Považské múzeum v Žiline v spolupráci so ŽSK pripravuje v zrekonštruovaných priestoroch novú expozíciu s 3D modelmi hradu a tromi hlavnými úsekmi, zachytávajúcimi pravek, včasný stredovek a vrcholný stredovek. Netradičnú expozíciu múzeum slávnostne otvorí v októbri. Nebude chýbať ani bohatý kultúrny program, či tvorivé dielne pre deti, dodal Hromada.

 

V priestoroch Východného paláca by mohla čoskoro pribudnúť aj čitáreň a depozitár. Súčasťou projektu je aj obnova chodníkov v areáli hradu a práce na fasáde zo severnej strany.

 

Budatínsky hrad, ktorý jej jednou z najstarších pamiatok v Žiline, bol pre verejnosť zatvorený 10 rokov. Obnova areálu sa začala revitalizáciou parku, nasledovala kompletná obnova veže, kaplnky a postupne pribúdali ďalšie časti hradného komplexu. Vlani sa podarilo dokončiť rekonštrukciu hospodárskej budovy z 18. storočia, kde sa nachádza Drotársky pavilón.

 

Hrad znikol v druhej polovici 13. storočia na sútoku Váhu a Kysuce. Hrad spravuje Považské múzeum v Žiline, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede