Konkatedrála sv. Mikuláša dostane po 70 rokoch novú krytinu

Obrázok k článku

Strecha konkatedrály sv. Mikuláša v Prešove prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Deje sa tak po 70 rokoch. Pretekať začala nad sakristiou počas minuloročných Vianoc a odborná prehliadka ukázala, že krytina je zničená na mnohých miestach.

 

Pôvodne sa mala na kostole meniť iba škridla za 101 tisíc eur. Pri odkrytí strechy sa však ukázalo, že na niektorých miestach sú prehnité drevené hranoly a časti krovu sa musia meniť. Pri prácach sa poškodili aj rímsy. Investícia sa tak zvýši aj o odvodňovací systém. Práce by mali ukončiť do konca októbra. Dekan farnosti sv. Mikuláša Jozef Dronzek pre agentúru SITA uviedol, že naposledy robili sanáciu strechy na kostole po druhej svetovej vojne, lebo po bombardovaní Prešova bola úplne zničená. Vtedy sa robila nová strecha. Výmenu krytiny konzultovali s pamiatkarmi a odborníkmi na strechy. Robotníci sa pohybujú vo výškach 20 až 30 metrov, Dronzek uviedol, že hrebeňové časti môžu mať aj 40 metrov. Konkatedrála má komplikovanú konštrukciu strechy, celú jej plochu odhadol farár na 2 000 metrov štvorcových.

 

Opravu strechy financuje farský úrad, peniaze pochádzajú zo zbierok od veriacich. Farnosť za posledné dva roky investovala hlavne do obnovy interiéru, kde kompletne vymenili elektroinštaláciu, dlažbu, vyčistili stropy, vymaľovali steny, zreštaurovali dve fresky. Z grantu opravili vežové hodiny, ručičky dostali pozlátený náter.

 

Prešovská konkatedrála sv. Mikuláša je jedným z najstarších kostolov na Slovensku. Bola postavená v polovici 14. storočia v gotickom štýle. Výška vnútorných lodí je 16 metrov a veža dosahuje výšku 71 metrov. Viackrát ju rozširovali. Celá prestavba bola dokončená pred 500 rokmi.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články