k.o.nferencia K.O.MIX

Komiks. Umelecký fenomén alebo prejav dekadencie 20. storočia? Plnohodnotná umelecká výpoveď alebo len lacný spotrebný tovar dnešnej rýchlej konzumnej spoločnosti? Ako vplýva táto populárna forma komunikácie na tzv. „vysoké“ umenie? Existujú vôbec ešte dnes hranice medzi „vysokým“ a „nízkym“ umením?
Debata o tom, či je komiks umenie alebo nie, trvá snáď už od jeho vzniku. Za ten čas sa stihol vyvinúť do všadeprítomnej formy: pracuje s ním reklama, komiksy nájdeme v novinách, na obaloch z potravín, natáčajú sa podľa nich filmy, programujú videohry, často sú označované ako kreslená literatúra. Existujú však aj vysoko umelecké formy, ku ktorým majú prístup len ozajstní „fajnšmekri“. Výtvarné umenie sa tiež už dlhšiu dobu inšpiruje komiksom a táto inšpirácia je určite obojstranná. Aké sú rozličné pohľady na komiks a jeho úlohu v našej spoločnosti? Sú tak odlišné, ako sú odlišní ľudia?

Nitrianska galéria a partneri Vás pozývajú na medzinárodnú konferenciu pre širokú verejnosť, ktorá sa uskutoční v rámci výstavy K.O.MIX

Konferencie sa so svojimi príspevkami zúčastnia odborníci z rôznych oblastí vedy a kultúry. Veľký priestor bude venovaný otvorenej diskusii, ktorá bude nasledovať po každom príspevku. Ich témy sa budú dotýkať okrem iného aj:

– dejín, vývoja a foriem komiksu
– estetických, umeleckých a kultúrnych aspektov
– súvisu komiksu s literatúrou
– vzťahu výtvarného umenia a komiksu
– filmu a komiksu
– sociálnych a spoločenských aspektov komiksu
a iných oblastí…

Príspevky budú uverejnené v zborníku.
Konferencia je otvorená širokej odbornej i laickej verejnosti.

Konferencia sa koná pod záštitou:
Ústavu literárnej a umeleckej komunikácie Univerzity Konštantína filozofa v Nitre
Vysokej školy múzických umení v Bratislave
Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave

Kedy: 4. december 2007
Kde: Nitrianska galéria, Župné námestie 3, nitra
Kontakt: Nina Žáčková – ninazackova@yahoo.com
Ďalšie informácie na www.nitrianskagaleria.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

K.O.MIX

Projekt K.O.MIX sa člení na dva hlavné bloky: výstavu a sprievodné podujatia.
Výstava K.O.MIX má ukázať, akými spôsobmi mladí slovenskí výtvarníci pretavujú vizuálnu reč, zobrazovacie prostriedky a základné myšlienky komiksu do svojich diel.

Václav Cigler a jeho škola

Výstava je usporiadaná v spolupráci s Galériou Pokorná v Prahe, ktorá ju pripravila pre pražskú výstavnú sieň Mánes (jún 2003). Predstavuje dielo významnej osobnosti českého moderného výtvarného umenia doc. Václava Ciglera (1929) v kontexte jeho pedagogickej činnosti na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave