Komárno: Na hraničnom moste odhalili pamätník k Trianonu

Predstavitelia Slovenskej národnej strany (SNS) na čele s predsedom strany Jánom Slotom dňa 4. júna 2010 na hraničnom moste medzi slovenským Komárnom a maďarským Komaromom odhalili tabuľu k 90. výročiu podpísania Trianonskej mierovej zmluvy. Ako vyhlásil Slota pri odhaľovaní tabule, spochybňovaním Trianonu maďarskí politici spochybňujú aj suverenitu Slovenskej republiky. “Drahí bratia Slováci a sestry Slovenky, Slovensko teraz ukazuje Maďarom, že toto je naša zem, ktorú si nenecháme zobrať. Sme tu 1 500 rokov autochtónny národ,” vyhlásil Slota. Podľa neho pamätník má pripomínať Maďarom, ktorí prechádzajú cez most, že prichádzajú na našu rodnú zem. Na záver prejavu vyzval voliť SNS.
Odhaleniu pamätníka predchádzala konferencia venovaná Trianonu v Dome Matice slovenskej. Odtiaľ sa približne 750 ľudí vydalo k hraničnému mostu. O 13:30 polícia uzavrela cestu a sprevádzala sprievod. Účastníci pochodu niesli zástavy SNS či transparenty, ktoré hlásali, že Trianon je mier. Sprievod so záujmom sledovali aj obyvatelia Komárna. Sporadicky sa z ich radov ozývali vety typu – Dajte nám pokoj.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Druhá pamätná tabuľa padlým slovenským vojakom na Piave

Pamätnú tabuľu darovali v nedeľu 18. apríla 2010 na Vojenskom cintoríne v mestečku Follina padlým Slovákom na talianskej Piave Matica slovenská, vláda SR a vojvodinskí Slováci. V roku Jozefa Cígera Hronského a Roku kresťanskej kultúry 2010 ide už o druhú pamätnú tabuľu približne 70 000 padlým slovenským vojakom v I. svetovej vojne na talianskej Piave. Prvú tabuľu odhalil podpredseda vlády Dušan Čaplovič v roku 2008 v Ponte di Piave.

Sóferov pomník rozvíja židovský turizmus na Slovensko

Slovenský a židovský národ majú spolu dobré vzťahy a bohatú kultúru, tvrdí zástupca ministra zahraničných vecí Izraela Daniel Ayalon, ktorý je na Slovensku na oficiálnej návšteve. Ayalon sa ráno 27. januára 2010 stretol so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom, potom navštívil Múzeum židovskej kultúry a Pamätník Chatama Sófera, významnej osobnosti v dejinách bratislavského židovstva a jedného z najvýznamnejších rabínov vôbec. Podľa Ayalona je pomník dôležitým miestom pre židovskú históriu a mohol by sa stať jednou z možností rozvíjania židovského turizmu na Slovenskom, aby sa Izraelčania mohli dozvedieť o postavení Židov na Slovensku.

Odhalili pamätnú tabuľu udelenia erbu Košiciam

Pamätnú tabuľu, pripomínajúcu udelenie prvej erbovej listiny mestu Košice v roku 1369, odhalili predstavitelia samospráv miest Miškovec a Košice dňa 11. mája 2010 v priestoroch hradu Diósgyőr. Ako informovala Katarína Jantošovičová z košického magistrátu, pamätná tabuľa bude pripomínať verejnosti významnú historickú udalosť, ktorá sa odohrala na hrade Diósgyőr pred viac ako 640 rokmi.

Odpovede

  1. Komárno: Na hraničnom moste odhalili pamätník k Trianonu
    http://www.obnova.sk/clanok-3279.html

    4. júna 2010 si pripomíname 90. výročie od podpisu Trianonskej mierovej zmluvy. Trianonská mierová zmluva okrem iného po prvý raz stanovila hranicu Slovenska s Maďarskom, no vymedzila aj hranice Maďarska s dnešným Srbskom a Rumunskom.
    Rozpad Rakúsko-Uhorska v roku 1918 umožnil konštituovanie nových národných štátov, ktoré odmietli spolužitie v rámci rakúsko–uhorského dualizmu, ktorý väčšinu menšín vedome poškodzoval. Tieto národy na princípe sebaurčovacieho práva dobrovoľne opustili monarchiu. V októbri 1918 aj Slováci využili právo na sebaurčenie ako jedinečnú historickú príležitosť a Martinskou deklaráciou sa slovenská politická reprezentácia menom novoutvorenej Slovenskej národnej rady definitívne rozišla s uhorskou štátnosťou. Slováci sa stali súčasťou samostatného česko-slovenského štátu. Trianonská zmluva po prvý raz vymedzila pojem Slovensko ako určitý historický, geografický a správny celok v medzinárodnoprávnom dokumente prvoradého významu.

    úryvok z vyhlásenia Jána Figeľa, predsedu KDH

    zdroj: info servis sita.sk – komercna informacia

  2. Re: Komárno: Na hraničnom moste odhalili pamätník k Trianonu
    ja viem*viem, ze politika na portal obnova.sk nepatri…

    ja len na objasnenie Trianonskej mierovej zmluvy… ved tu mame 90. vyrocie a pamatniky sa stavaju…

    taaak mi bude dufam odpustene
    :wave:

  3. Prepáč Uskalienka, ale neviem, ako sa tu objasňuje Trianon.
    Vidím len predvolebné drísty a tyátrá.
    Ak by to bol iba strohý dejepis, nie som proti, dokonca by som nenamietal ani proti Tvojmu komentáru.

  4. Re: Komárno: Na hraničnom moste odhalili pamätník k Trianonu
    mnooo… suhlasim s tvojim nazorom vlcik-tlcik… ja to takto nechcela :oops:

    cele som to trosku poplietla… namiesto slova “objasnenie” som len chcela poukazat na jednu udalost nedavnej historie, pri prilezitosti ktorej odhalili pamatnik… a myslela som tym prvy odstavec vyhlasenia…

    v skorych rannych hodinach pred vyletovanim na Tematin ;) a po kratkom spanku mi to nemyslelo a ja zabudla, ze mozem citaciou zverejnit iba uryvok z vyhlasenia… teda dufam, ze sa takto moze :?

    jajaaaj… upravou prispevku som zrusila vlozeny clanok… a veru ani po piatich pokusoch sa mi nepodarilo zjednat napravu :( ale co uz… hlavne, ze tu uz nie su zverejnene politicke zvasty ;)

  5. Re: Komárno: Na hraničnom moste odhalili pamätník k Trianonu
    Poškodenie pamätníka Trianonu v deň volieb nie je náhoda

    BRATISLAVA 12. júna (SITA) – Poškodenie pamätníka Trianonu na komárňanskom hraničnom moste pobúrilo SNS, ktorá ho tam osadila pred vyše týždňom. “Noc pred parlamentnými voľbami nám maďarskí revizionisti a šovinisti surovým spôsobom poškodili pamätník Trianonskej mierovej zmluvy, ktorá okrem iného stanovila južné hranice Slovenska,” konštatoval predseda strany Ján Slota s tým, že iste nešlo o náhodu. “Tento barbarský čin dokazuje, o čo ide maďarským extrémistom na jednej i druhej strane Dunaja,” domnieva sa Slota. Podľa neho ide o revíziu Trianonu a zabratie južného Slovenska. Kroky minulých i tej súčasnej maďarskej vlády podľa neho poukazujú, že Maďari sa nikdy nezmieria s rozpadom žalára národov Uhorska. “Odpoveďou na šíriaci sa mor z Maďarska musí byť slovenská vláda bez účasti maďarských strán,” reagoval Slota.

    Viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič pre TA3 povedal, že pamätník poškodil páchateľa z okresu Dunajská Streda. Jeho konanie okolo 5:30 zaznamenala kamera mestskej polície. Pri pamätníku zastavil Mercedes, ktorý už polícia zadržala. Zástupkyňa nitrianskeho policajného hovorcu Renáta Čuháková povedala, že muž rozbil pamätník kladivom. Polícia už začala trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci a po páchateľovi pátra. Škodu zatiaľ nevyčíslila.

    SNS osadila pamätník na moste v Komárne 4. júna k 90. výročiu podpísania Trianonskej mierovej zmluvy. Podľa Slotu má pripomínať všetkým, ale najmä pánom z Maďarska, že tu prechádzajú cez hranice a vstupujú na slovenskú zem, ktorá bude naveky naša. Slota už pri jeho odhalení konštatoval, že sa obáva zničenia pamätníka. Na pamätníku je nasledovný text: „Trianonská mierová zmluva 4. júna 1920. Slovenská republika vyjadruje vďaku spojeneckým mocnostiam za uzavretie Trianonskej mierovej zmluvy s Maďarskom dňa 4. júna 1920 v zámku Grand Trianon vo Versailles pri Paríži, ktorá spečatila rozpad Uhorska, situovala Česko – Slovensko a ďalšie krajiny v im prislúchajúcich hraniciach a dala tvár novej Európe.“ Pod týmto textom je citát Štefana Osuského, signatára zmluvy v mene Česko-Slovenska.

Comments are closed.