Kežmarský hrad ponúkol návštevníkom stredovekú kuchyňu

Obrázok k článku

Kežmarský hrad sa v nedeľu 10. mája zaradil medzi ďalšie hrady na Spiši, ktoré vkročili do letnej turistickej sezóny. Návštevníkom v rámci programu ponúkol aj stredovekú dobovú kuchyňu. Súčasťou podujatia bola tiež oslava Dňa matiek. „Sprievodný program bol zameraný pre deti, boli tu tvorivé dielne, ktoré boli zamerané na hrnčiarske a šperkárske remeslo. Boli aj tradičné atrakcie, ako jazda na koníkoch, maľovanie na tvár a podobne,“ povedala pre agentúru SITA lektorka múzea v Kežmarku Barbora Cintulová.

 

Nádvorie Kežmarského hradu v nedeľu patrilo verejnosti od 13:00. „Na svoje si prišli veľkí i malí návštevníci“,informovala Cintulová. V rámci podujatia vystúpila divadelno-šermiarska skupina Bojník, ktorá si pripravila ukážky bojov, ale aj sokoliari majstra Vagana či folklórne súbory Maguráčik a Magurák. S programom sa tiež predstavil tanečný súbor Brilant a základná škola Grundschule Kežmarok. V závere podujatia sa v priestoroch Hradnej kaplnky uskutočnil netradičný koncert husľového orchestra pätnástich žiakov Základnej umeleckej školy Poprad. Koncert mal názov Tereza a jej deti.

 

Novinkou bola tento rok spomínaná hradná kuchyňa, v ktorej sa pripravovali placky podľa starých receptúr. Tie mohli na mieste ochutnať aj návštevníci. Deti si mohli vychutnať jazdu na koňoch i drevený kolotoč spolu s nafukovacím hradom. Počas celého dňa boli návštevníkom k dispozícii aj lektorky, ktoré ich sprevádzali hradom v historických kostýmoch. „Program sa snažíme obmieňať, aby sme každý rok zaujali čo možno najväčší počet návštevníkov,“ povedala na margo programu lektorka múzea.

 

Kežmarský hrad plánoval v nedeľu 10. mája otvoriť aj vynovenú expozíciu Cechy a remeslá, ktorá má byť obohatená o nové exponáty. Súčasťou úpravy už predtým existujúcej expozície malo byť aj nové osvetlenie. „Remeselníci v súčasnosti pracujú na expozícii, ešte však nevieme, či to bude do danej nedele ukončené. Cechy mali byť lákadlom, ale nevieme, či to stihneme ukončiť,“ uzavrela Cintulová.

 

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1463. V súčasnosti si v ňom môžu návštevníci obzrieť viaceré historické expozície, ktoré dokumentujú vývoj Kežmarku a okolia. Predstavujú praveké a stredoveké osídlenie Kežmarku, vývoj mesta v 13. až 19. storočí, Kežmarský strelecký spolok, Spolok spišských lekárov a lekárnikov. Jedna z expozícií je venovaná kežmarskému doktorovi Vojtechovi Alexandrovi, zakladateľovi röntgenológie v Uhorsku. Hrad tiež ponúka expozície o Kežmarku v 19. a 20. storočí, historické portréty zo zbierok múzea, dokumentuje aj vzťah Kežmarčanov k Vysokým Tatrám, život rodiny Thökölyovej, ale aj židovskej komunity v Kežmarku.

 

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články