Kežmarský hrad ožil Veľkou nocou, pripravuje sa aj na leto

Obrázok k článku

Na Kežmarskom hrade sa už postupne pripravujú na letnú turistickú sezónu, otvoriť ju plánujú 7. mája. Aj tento rok bude otvorenie spojené s bohatým kultúrnym programom, vystúpením šermiarskej skupiny, sokoliarov, rôznych folklórnych súborov, remeselnými tvorivými dielňami a so sprievodným programom pre deti. V týchto dňoch však hrad zatiaľ ožíva veľkonočnými zvykmi. To, prečo sa oslavuje Veľká noc, aké ozdoby vyrábali naši predkovia, či aké tradície dodržiavali rodiny počas veľkonočných sviatkov, sa môžu deti dozvedieť v rámci tohtoročných Veľkonočných tvorivých dielní. V priestoroch hradu sa konajú od 27. marca do 7. apríla, inšpirované sú pripravovanou výstavou o modrotlači. Táto technika je aj ústredným motívom použitým pri zdobení kraslíc a výrobe ďalších veľkonočných ozdôb, informovala agentúru SITA riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová, podľa ktorej majú tvorivé dielne z roka na rok vyššiu návštevnosť.

 

Súčast’ou programu v rámci otvorenia sezóny bude aj sprístupnenie reinštalovanej expozície Strelecký spolok vo vstupnej veži hradu. Riaditeľka sa teší, že v minulom roku sa takto podarilo reinštalovať aj expozíciu Cechy a remeslá, pribudol aj vystavený originál sochy Svetlonosky, ktorá kedysi zdobila miestny park, a to v rámci expozície venovanej Kežmarku a Vysokým Tatrám. Na hrade nebudú chýbať ani tento rok koncerty v obrazárni či v hradnej kaplnke. „Turistická sezóna bude podľa mňa k spokojnosti návštevníkov, aby sa k nám opäť vrátili,“ skonštatovala Cintulová, podľa ktorej zaznamenali v minulom roku 41-tisíc návštevníkov, čo je o vyše 12 percent viac v porovnaní s rokom 2015. Návštevníkov neodradila ani rekonštrukcia hradu, ktorá pokračuje aj v tomto roku a pracovať sa tam bude aj počas hlavnej sezóny.

 

Medzi mimoriadne obľúbené podujatia na hrade patria každoročne divadelné vystúpenia Krvavé dejiny a Rozprávka na hrade. „Aj tento rok sa nám školy nahlasovali na rozprávku už v januári. Zaujímavé je, že často ešte ani nevedia názov rozprávky, či presný termín, ale už vopred nás prosia o rezerváciu,“ povedala Cintulová. Rozprávku budú hrať v dňoch 29. mája až 1. júna, reprízovať ju budú od 5. do 9. júla počas festivalu Európske ľudové remeslo. Pôjde o spracovanie operného príbehu Čarovná flauta. „„Nepôjde o operu, oslovil nás originálny a inšpiratívny príbeh, ktorý je už viac ako 200 rokov v programe operných domov po celom svete. Libreto Emanuela Schikanedera, ktoré napísal pre Wolfganga Amadea Mozarta, sme prepísali do podoby divadelného textu a inscenujeme ho priamo v expozícii hradu,“ informovala riaditeľka múzea. Za scenárom a réžiou je opäť Marcel Hanáček, pod hudbu sa podpísal Róbert Mankovecký. Divadelné predstavenie pre dospelých zo série Krvavých dejín bude venované postave Imricha Thökölyho. Predstavenia pripravuje každoročne experimentálne divadlo z Ľubice exTeatro.

 

Prvá písomná zmienka o Kežmarskom hrade pochádza z roku 1447. V súčasnosti si môžu jeho návštevníci obzrieť viaceré historické expozície, ktoré dokumentujú vývoj Kežmarku a okolia. Predstavujú praveké a stredoveké osídlenie Kežmarku, vývoj mesta v 13. až 19. storočí, Kežmarský strelecký spolok, Spolok spišských lekárov a lekárnikov. Jedna z expozícií je venovaná kežmarskému doktorovi Vojtechovi Alexandrovi, zakladateľovi röntgenológie v Uhorsku. Hrad tiež ponúka expozície o Kežmarku v 19. a 20. storočí, historické portréty zo zbierok múzea, dokumentuje aj vzťah Kežmarčanov k Vysokým Tatrám, život rodiny Thökölyovej, ale aj židovskej komunity v Kežmarku.

 

Zdroj: http://www.kezmarok.com

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články