Keramické trhy v Pezinku

Siedmy ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy sa uskutoční od 11. do 13. júna 2010 v Pezinku. Svoje umenie a výrobky z pálenej hliny príde do Pezinka predstaviť viac ako 150 keramikárov a hrnčiarov zo Slovenska, Čiech, Moravy, Bulharska, Poľska a Maďarska. Podujatie sa koná s podporou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša a primátora mesta Pezinok Olivera Solgu. Agentúru SITA informoval Radko Duda z Oddelenia komunikácie s médiami a verejnosťou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

 


Trhy sa pre verejnosť začnú v piatok o 14:00, slávnostné otvorenie bude v sobotu 12. júna o 10:00. Súčasťou trhov budú aj ukážky v točení. Točiť budú majstri Jozef Franko a Marián Liška a predvedú výrobu keramických úľov. Pre deti budú pripravené tvorivé dielne, kde si budú môcť vytvoriť vlastný hrnček. Počas podujatia organizátori pripravili sprievodné výstavy, autorskú výstavu Ivica Vidrová – Langerová: Retrospektíva v galérii Štefana Prokopa, a druhú pod názvom Na majolike maľované v Malokarpatskom múzeu. Slávnostne budú vyhlásené výsledky súťaže Deti a keramika. Sprievodnú výstavu k súťaži si môžu návštevníci takisto pozrieť v Malokarpatskom múzeu. Hudobný program zabezpečia hudobné telesá Samorast, FS Mladosť, Hrdza, Funny Fellows, Old Shadows a Bukasový Masív. Kompletný program podujatia môžu návštevníci nájsť na www.muzeumpezinok.sk.


Podujatie sa postupne rozrastá, na prvom ročníku sa zúčastnilo okolo 80 keramikárov, 5. ročník mal už viac ako 180 účastníkov. Minuloročné podujatie zaznamenalo aj rekordnú návštevnosť, keď počas troch dní trhy videlo okolo 25-tisíc návštevníkov. Keramické trhy sa konajú vždy najbližší víkend k 14. júnu, ktorý sa viaže k výročiu udelenia kráľovských výsad mestu Pezinok z roku 1647.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Keramické trhy Pezinok 2004

11. – 12.jún 2004
Radničné námestie v Pezinku
Zámerom Keramických trhov Pezinok je vytvoriť novú tradíciu každoročne opakovaného podujatia s medzinárodnou účasťou keramikov – výrobcov tradičnej hrnčiny a fajansy, ale aj keramikov výtvarníkov. Na 1.ročníku predstaví svoje výrobky 75 keramikov z celého Slovenska i Českej republiky.