Každú júlovú nedeľu kreatívne v kaštieli Betliar

Kaštieľ Betliar

Pestrý program čaká počas celého júla návštevníkov Slovenského národného múzea – Múzea Betliar. Každú nedeľu popoludní je v areáli kaštieľa Betliar v okrese Rožňava pripravená séria vzdelávacích programov pod názvom Kreatívne v kaštieli Betliar. Ako ďalej agentúru SITA informovala Lenka Bischof z oddelenia histórie, výstavnej činnosti a propagácie SNM – Múzeum Betliar, malí aj veľkí si v rámci programov môžu po krátkej tematickej prehliadke kaštieľa vyskúšať maľovanie na porcelán, zdobenie rámikov na fotografie, výrobu pohľadníc alebo smaltovanie. Vzdelávacie programy začínajú vždy o 16:00. “Pre milovníkov hudby a oddychu sme pripravili sériu letných promenádnych koncertov pod magnóliou, ktoré sa začínajú vždy o 18:30 pred kaštieľom. Vstup na koncerty je voľný,” dodala Lenka Bischof. Po koncerte si záujemcovia môžu každú nedeľu pozrieť aj expozíciu kaštieľa. Večerná prehliadka sa začína o 20:00.

SNM – Múzeum Betliar spravuje tri stále expozície – kaštieľ v Betliari, hrad Krásnu Hôrku a Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí. Expozícia v priestoroch kaštieľa Betliar je zameraná na život a bytovú kultúru uhorskej šľachty v 18. a 19. storočí. Vznikla z pôvodného mobiliáru a umeleckých zbierok viacerých príslušníkov grófskej rodiny Andrássyovcov, ktorí tu v minulosti žili a pôsobili. Po rozsiahlej rekonštrukcii kaštieľa ukončenej v roku 1994 vznikla nová expozícia na ploche 2 308 metrov štvorcových. Tvorí ju takmer 50 obytných miestností a viacero komunikačných a úžitkových priestorov. Dejiny kaštieľa, ktorý bol spočiatku iba jednoduchou prízemnou obrannou stavbou sa začali odvíjať v 14. storočí. Počas nasledujúcich storočí majitelia menili jeho podobu, ale pôvodný charakter zmenili až úpravy v priebehu 18. storočia a na konci 19. storočia. Múzeum sídliace v kaštieli od 50. rokov 20. storočia sa stalo súčasťou SNM v roku 1996. Dnes spravuje približne 25-tisíc predmetov.

Kaštieľ Betliar obklopuje jeden z najkrajších anglických parkov na Slovensku, v ktorom rastú vzácne cudzokrajné dreviny, ale aj domáce duby a smreky. Darí sa tu aj najväčšej magnólii v Strednej Európe. Park postihlo vlani v júni veľké nešťastie, keď víchrica zničila 51 stromov. Ministerstvo kultúry vyčlenilo ešte minulý rok 35 tisíc eur na odstraňovanie následkov škôd a pripravuje ďalšiu formu pomoci.

Bývalí majitelia kaštieľa Andrássyovci radi cestovali. Dokladom ich záľuby sú aj suveníry zo zahraničných ciest a poľovačiek – poľovnícke trofeje, egyptská múmia s hrobovým inventárom či výstroj japonského samuraja. Práve múmie sú zaujímavosťou múzea. V areáli kaštieľa sú uložené dve z piatich, čo sú na Slovensku. V parku sa nachádza medzi iným vodopád, jaskyňa a tri fontány. Ďalšie informácie možno nájsť na webovskej stránke múzea – http://www.snm.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Odpovede

Comments are closed.