Katalóg vzácnej Apponyiovskej knižnice z Oponíc na internete

Apponyiovská knižnica

Katalóg kníh Apponyiovskej knižnice je už v elektronickej podobe na internete. Vzácna historická knižnica sa len nedávno vrátila do pôvodných priestorov renesančného kaštieľa Chateau Appony v Oponiciach v okrese Topoľčany po vyše 50 rokoch. Verejnosti je prístupná od 1. októbra 2011. „Elektronický katalóg bude slúžiť nielen verejnosti, ale najmä bádateľom, ktorý si takýmto spôsobom môžu vzácne tlače, umiestnené v knižnici, pozrieť z pohodlia svojho domova,“ informoval agentúru SITA správca knižnice Peter Králik. Katalóg sa nachádza na stránke www.chateauappony.sk.

V knižnici možno nájsť diela o inkvizícii, bosoráctve, okultných vedách, kartárstve, vývoji strojov a techniky či stavbách lodí. Najstarším exemplárom je dielo Sokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1505. Sú tu diela rímskych pápežov, súkromná korešpondencia francúzskych kráľov, kardinálov Richelieu a Mazarina, Jany z Arku, všetky Dumasove romány či knihy od Goetheho, Schillera, Kanta a Fichteho v dobových nemeckých tlačiach. Nechýbajú ani diela renesančných talianskych mysliteľov, akými bol napríklad Leonardo da Vinci, alebo geniálnych talianskych staviteľov ako Bernini. Vzácnosťou knižnice sú aj diela o histórii všetkých európskych významných miest. Knižnica mala v čase svojej najväčšej slávy 30 000 zväzkov a bola známa od Londýna po Sankt Petersburg. Dnes má 17 342 kníh, ktoré sú napísané v desiatich jazykoch. Najviac ich je vo francúzštine, nasleduje taliančina, nemčina, gréčtina, hebrejčina a latinčina. Knižnica je rozdelená do 17 vedných disciplín a 31 tematických skupín.

Možno v nej nájsť aj fotografie a artefakty bývalých majiteľov kaštieľa – Apponyiovcov, ako aj osobností, ktorých mená sa s kaštieľom spájajú. Je tu napríklad písací stroj s listom, ktorý písal pasažier Titaniku a milionár Thomas Cardeza, ten v tomto kaštieli a neďalekých Kovarciach pobudol niekoľko rokov. Stroskotanie zaoceánskeho parníka prežil. Známy modrý šperk z filmu Titanic – tzv. Srdce oceánu – pochádza zo šperkovnice rodiny Cardezovcov a klesol na dno oceánu.

Apponyiovská knižnica v Oponiciach je majetkom Slovenskej národnej knižnice. Obnovila ju spoločnosť I&P Slovakia, ktorá kúpila schátraný renesančný kaštieľ v roku 2007 od Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a postupne ho zrekonštruovala na štvorhviezdičkový hotel.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. fíjha  no u nás sa začína tá

    fíjha :)  no u nás sa začína tá kultúra na niektorých miestach … respektíve v niektorých kultúrnych lokalitách rozbiehať :) žeby sa  Slovensko začalo viac starať a zaujímať o klutúru a rovnako aj my mladí? 

  2. Cez vikend sa mi hadam podari

    Cez vikend sa mi hadam podari spracovat prevazne fotoreportaz z Oponic a kniznice, ktoru sim navstivil ako redaktor Obnova.sk min. tyzden.

Comments are closed.