Kaštieľ v Stropkove sa definitívne zmenil na múzeum

Obrázok k článku

Historický stropkovský kaštieľ sa po desiatich rokoch definitívne zmenil na múzeum. Úvodnou výstavou je výstava Mária, Matka Ježišova – pečať Mariánskej úcty v umení a dejinách.

 

Ako agentúru SITA informoval hovorca stropkovskej radnice Peter Novák, po rozsiahlej rekonštrukcii kaštieľa v roku 2007 zriadili v pivničných priestoroch a na prízemí reštauráciu a vináreň. Prvé poschodie využíva mesto ako obradnú miestnosť na usporadúvanie výstav a v podkroví pôsobí Stropkovské múzeum s vystavenými krojovanými bábikami spolu s expozíciou obrazov akademického maliara Františka Veselého. Po ukončení nájomného vzťahu s prevádzkovateľom reštaurácie v závere uplynulého roka a neúspešných verejných súťažiach na nového nájomcu sa vedenie radnice rozhodlo využiť historické priestory na zriadenie plnohodnotného múzea. Rozšírené priestory kaštieľa sa tak stali pobočkou Krajského múzea v Prešove. Podľa primátora mesta Ondreja Brendzu je na to uvedený priestor predurčený. „Sú tam hodnotné priestory v podzemí, na prvom podlaží je vzácna rytierska sála a vzhľadom na bohatú, no stále celkom neprebádanú históriu Stropkova, sme si spoločne s vedením Krajského múzea v Prešove vytýčili cieľ múzeum v tejto historickej budove rozšíriť. Podporu sme našli aj u odbornej verejnosti, a preto už v týchto dňoch začíname náš zámer napĺňať,“ priblížil Brendza.

 

Počas víkendovej odpustovej slávnosti Panny Márie Škapuliarskej otvorili v priestoroch aj úvodnú výstavu, v rámci ktorej si návštevníci môžu prezrieť historické predmety spojené s mariánskou úctou na Slovensku, cechové zástavy a ďalšie cenné artefakty viažuce sa k mestu a regiónu. Organizátormi výstavy sú Krajské múzeum v Prešove a mesto Stropkov, ktoré je najstarším pútnickým miestom Škapuliarskej Panny Márie na Slovensku. Mariánska výstava potrvá do konca novembra 2017. Samospráva už teraz plánuje ďalšie výstavy a stále expozície, ktoré sú spojené s históriou mesta a prihraničného regiónu.

 

Obrázok k článku

Obrázok k článku

 

Zdroj: http://www.stropkov.sk

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články