Kaštieľ v Modre a jeho záhrady budú rekonštruovať

Obrázok k článku

Národná kultúrna pamiatka kaštieľ v Modre a jeho záhrady sa dočkajú rekonštrukcie. Po obnove sa z kaštieľa stane kultúrno-kreatívne centrum regiónu, ktorého úlohou bude najmä ochrana kultúrneho dedičstva. Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Veronika Beňadiková, kraj spolu s Malokarpatským osvetovým strediskom v Modre a rakúskymi partnermi už predložil na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR žiadosť o nenávratný finančný príspevok. Rozpočet na rekonštrukciu kaštieľa, ktorý je prerozdelený medzi všetkých partnerov, je 3,6 milióna eur, z toho krajský rozpočet je 2,2 milióna eur, a povinné spolufinancovanie zo strany kraja je päť percent, čo predstavuje 106 265,67 eura. Cieľom obnovy Národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa v Modre, v ktorom sídli Malokarpatské osvetové stredisko, je nielen poskytnúť priestor umelcom, ale najmä digitalizácia a sprístupnenie prírodného a kultúrneho dedičstva prihraničného regiónu, rakúskeho Weinviertelu.

 

Podľa Beňadikovej budú kaštieľ po rekonštrukcii využívať amatérski aj profesionálni umelci, osvetoví a kultúrni pracovníci, umelecké školy, profesijné združenia a cechy, vinohradníci a vinári, ľudia aj odborníci či už v oblasti pamiatkovej obnovy, architektúry, etnografie alebo enológie, ale aj organizácie cestovného ruchu či miestne a regionálne samosprávy.

 

Weinviertel je historické územie na severovýchode Dolného Rakúska, ktoré je zároveň najväčším vinárskym regiónom v krajine. Je známe najmä svojou tradíciou vinohradníctva, tradičnými remeslami a folklórom. Na vyše 16 500 hektároch sa vyrobí tretina všetkých rakúskych vín.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.