Kaštieľ v Malackách bude mať obnovené schodisko

Pálffyovský kaštieľ v Malackách (malackepohlady.sk/?p=2354)

Malacký kaštieľ mesto postupne obnovuje a udržiava. V tejto národnej kultúrnej pamiatke momentálne obnovujú schodisko v krídle, kde sú zrekonštruované priestory Regionálneho centra destinačného manažmentu a Pálffyovskej izby. Ako sa uvádza na oficiálnej stránke mesta Malacky, schodisko by malo byť hotové koncom tohto roka. V stredu mesto odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi, ktorým je spoločnosť Stuckdekor spol. s r. o. Závod. Oprava by podľa výsledku verejnej súťaže mala stáť 22 889,27 eur bez DPH. Mesto na rekonštrukciu získalo sponzorský dar vo výške vo výške 33 200 eur. Celú sumu využijú Malacky na skrášlenie a zveľadenie kaštieľa.

Vedľa národnej kultúrnej pamiatky pribudne aj fontána, ktorá bola v minulosti súčasťou objektu za čias Pálffyovcov. Práce na nej by mali ukončiť do konca decembra 2012. Cena diela predstavuje sumu 74 948,99 eura vrátane DPH. Z nej 50-tisíc eur poskytla mestu Nadácia SPP v rámci projektu Mesto pre ľudí, ľudia pre svojich obyvateľov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. MALACKY: Mesto v rozpočte

    MALACKY: Mesto v rozpočte peniaze na opravu kaštieľa nemá

    BRATISLAVA 16. novembra (SITA) – Malacký kaštieľ by potreboval rozsiahlu rekonštrukciu, mesto však na opravy vo svojom rozpočte peniaze nemá. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Malaciek Tatiana Búbelová, v najhoršom stave je strecha kaštieľa a komíny, ktoré sa rozpadávajú. Na nádvorí by chceli organizovať kultúrne podujatia, poškodené komíny by však mohli predstavovať pre ľudí nebezpečenstvo.

    Ako ďalej informovala Búbelová, mesto sa snaží kaštieľ revitalizovať postupne prostredníctvom grantov a dotácií. Momentálne sa v kaštieli pracuje na schodisku a fontáne, ktorá bola súčasťou objektu za čias Pálffyovcov. Oprava schodiska by podľa výsledku verejnej súťaže mala stáť 22 889,27 eura bez DPH. Mesto na rekonštrukciu získalo sponzorský dar 33 200 eur. Celú sumu využijú Malacky na skrášlenie a zveľadenie kultúrnej pamiatky. Práce na fontáne by mali ukončiť do konca decembra 2012. Cena diela predstavuje 74 948,99 eura vrátane DPH. Z nej 50-tisíc eur poskytla mestu Nadácia SPP v rámci projektu Mesto pre ľudí, ľudia pre svojich obyvateľov. Mesto tiež plánuje o dotáciu požiadať ministerstvo kultúry. Peniaze chcú použiť na výrobu sochy, ktorú plánujú na novej fontáne osadiť. Malo by ísť o repliku pôvodnej sochy, ktorá zobrazuje Tritóna, gréckeho boha morí a syna Poseidóna.  

Comments are closed.