Kaštieľ odhalí grófku – skladateľku

Západ slnka v Dolnej Krupej, foto: Kamil Nováčik

Život, no najmä málo známe hudobné dielo grófka Ludmilly Gyzicka – Zamoyskej predstaví verejnosti od stredy 25. apríla až do mája budúceho roka výstava v kaštieli Dolná Krupá. Návštevníci kaštieľa neďaleko Trnavy, ktorý je jedným zo sídiel Slovenského národného múzea (SNM), jeho Hudobného múzea, sa so osobnosťou grófky môžu zoznámiť na výstave “Stretnutie s veľkou Neznámou – Grófka Ludmilla Gizycka-Zamoyska”, agentúru SITA o tom informoval hovorca SNM Artur Šturmankin.

V európskej hudobnej historickej literatúre je iba málo zmienok o aktivitách žien v hudobnej kompozícii do 20. storočia. Ich tvorbe v spojitosti so slovenskou hudobnou sa do dnešných dní nevenuje podľa organizátorov výstavy adekvátna pozornosť. Výstava priblíži pôvod, osobnosť a tvorbu jednej z nich. “Zaujímavý je rozsah jej pôsobenia v dobovej kultúre a tiež množstvo kontakty s najvýznamnejšou európskou aristokraciou a umeleckými osobnosťami. Ludmilla Zamoyska – Gizycka bola okrem iného dvornou dámou cisárovnej matky – veľkovojvodkyne Žofie. Na panovníckom dvore vo Viedni zabezpečovala hudobné produkcie, pripravovala dramaturgie koncertov a navrhovala účinkujúcich,” informoval ďalej Šturmankin. Grófka Zamoyska – Gizycka mala úzky vzťah napríklad k nemeckej hudobníčke a skladateľke Kláre Schumannovej a významnému uhorskému skladateľovi a klavírnemu virtuózovi Franzovi Lisztovi, s ktorými konzultovala aj svoje kompozície. Venovala sa hlavne tvorbe piesní s klavírom a rôznym formám klavírnych miniatúr. Výstavu pripravilo SNM – Hudobné múzeum a Poľský inštitút v Bratislave.

Návštevníkov kaštieľa v Dolnej Krupej čaká nielen výstava, ale po celý rok aj množstvo romantiky, od jari do jesene voňavé ruže, park, slávny Beethoven či zaujímavý príbeh ružovej grófky. Kaštieľ, ktorý je v správe SNM – Hudobného múzea, sa nachádza neďaleko Trnavy a ukrýva v sebe nielen zabudnuté tajomstvá šľachtických rodín Brunsvikovcov – Chotekovcov, ale aj vzácne hudobné nástroje. Rozárium kaštieľa patrí medzi najväčšie na Slovensku a v strednej Európe a rastú v ňom historické druhy ruží. Pestovali sa najmä na prelome 19. a 20. storočia a kvitnú len raz do roka. Každoročne v júni sa totiž v kaštieli koná dvojdňová Slávnosť ruží.

Klasicistický kaštieľ je dominantou malej obce Dolná Krupá vzdialenej od Trnavy asi 10 kilometrov. Jeho výstavba a história je spojená s rodinami Brunsvikovcov a Chotekovcov. Kaštieľ však po odchode poslednej grófky Márie Henriety Chotekovej po 2. svetovej vojne vyrabovali. Zriadil sa tu ústav na liečenie tuberkulóznych chorôb a v 60. rokoch ústav pre duševne chorých pacientov. Koncom 70. a počas 80. rokov 20. storočia sa v kaštieli, vtedajšom Domove slovenských skladateľov, stretávali hudobní umelci. V okolí kaštieľa sa nachádza rozsiahly 17-hektárový park, v ktorom rastie aj unikátny 150-ročný sekvojovec mamutí vysoký vyše 45 metrov.

Svoj pamätník so stálou expozíciou má pri kaštieli autor európskej hymny – Ludwig van Beethoven. Svetoznámy skladateľ mal veľmi blízky vzťah k Brunsvikovcom, najmä k neteriam vlastníka Krupanského panstva Jozefa Brunsvika – k Júlii Guiccardi a Terézii a Jozefíne Brunsvikovým. Jednej z nich, pravdepodobne Jozefíne, adresoval tzv. list nesmrteľnej milej, jeden z najslávnejších milostných listov. Júlii zase venoval dnes svetoznámu Sonátu mesačného svitu, ktorú podľa informácií pokračovateľov rodu Brunsvik – Chotek skladateľ skomponoval člnkujúc sa na jazere v parku kaštieľa.

V samotnom kaštieli, ktorý je dnes sídlom SNM – Hudobného múzea, si návštevníci môžu pozrieť výstavu, ktorá upozorňuje na ženy z rodu Brunsvik – Chotek. Výstava v Henrietinej komnate prezentuje deväť novoobjavených kresieb kontesy Henriety Brunsvikovej z rokov 1800 až 1801 s jej podpisom. Tvorbu 13-, 14-ročnej dcéry Jozefa Brunsvika, starej matky Márie Henriety Chotekovej mohol obdivovať aj Beethoven. Ďalšie informácie možno nájsť na webstránke http://www.snm.sk.

Kaštieľ je pre verejnosť otvorený od utorka do piatka od 8:00 do 15:30, pričom posledný vstup je o 14:30 cez víkendy ho od mája do septembra možno navštíviť od 13:00 do 17:00 a mimo hlavnej sezóny, od októbra do apríla sa treba na víkendovú návštevu vopred objednať na telefónnych číslach 033/ 24 531 30 a 0905 285 103.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Slová a tóny pripomenú
    Slová a tóny pripomenú osobnosť ,,ružovej grófky“
    DOLNÁ KRUPÁ 24. mája (SITA) – Umelecké pásmo Slová a tóny zaznie v nedeľu vo freskovej sále kaštieľa v Dolnej Krupej pri Trnave pri príležitosti 150. výročia narodenia šľachtiteľky a uznávanej pestovateľky ruží Márie Henriety Chotekovej. “Ružová grófka“ si pri kaštieli v Dolnej Krupej vybudovala vlastný svet s tisíckami ruží. Začiatkom júna si výročie jej narodenia obyvatelia obce pripomenú Slávnosťou ruží.

    Rozárium grófky M. H. Chotekovej v Dolnej Krupej zažívalo najväčší rozkvet na začiatku 20. storočia. Choteková ako uznávaná odborníčka v celoeurópskom meradle prednášala na ružiarskych výstavách a kongresoch, publikovala odborné články a obracali sa na ňu aj s prosbami pri posudzovaní ruží, ktorých pôvod bol nejasný a neistý. Považovaná je za priekopníčku ružiarstva na Slovensku. V jej rozáriu kvitlo naraz až 6 000 ruží. Grófka sa výrazne venovala aj charitatívnej činnosti, za čo dostala v roku 1909 vyznamenanie od pápeža Pia X. Narodila sa v roku 1863 v kaštieli v Dolnej Krupej, kde prežila takmer celý svoj život. “Ružová grófka“ zomrela v roku 1946, pochovaná je v rodinnom mauzóleu za kostolom.

Comments are closed.