Kaštieľ Dolná Krupá ponúka romantiku, Beethovena a ruže

Romantika, voňavé ruže, zelený park, slávny Beethoven či zaujímavý príbeh ružovej grófky – to všetko môžu návštevníci zažiť v kaštieli v Dolnej Krupej neďaleko Trnavy, ktorý je v správe Slovenského národného múzea – Hudobného múzea.Romantika, voňavé ruže, zelený park, slávny Beethoven či zaujímavý príbeh ružovej grófky – to všetko môžu návštevníci zažiť v kaštieli v Dolnej Krupej, ktorý je v správe Slovenského národného múzea (SNM) – Hudobného múzea. Kaštieľ sa nachádza neďaleko Trnavy a ukrýva v sebe nielen zabudnuté tajomstvá šľachtických rodín Brunsvikovcov – Chotekovcov, ale aj vzácne hudobné nástroje. Ako ďalej agentúru SITA informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM, v rozáriu kaštieľa, ktoré je najväčšie na Slovensku a v strednej Európe, v súčasnosti sadia nové historické druhy ruží. Pestovali sa najmä na prelome 19. a 20. storočia a kvitnú len raz do roka. Každoročne v júni sa totiž v kaštieli koná dvojdňová Slávnosť ruží.

Klasicistický kaštieľ je dominantou malej obce Dolná Krupá vzdialenej od Trnavy asi 10 kilometrov. Jeho výstavba a história je spojená s rodinami Brunsvikovcov a Chotekovcov. Kaštieľ však po odchode poslednej grófky Márie Henriety Chotekovej po 2. svetovej vojne vyrabovali. Zriadil sa tu ústav na liečenie tuberkulóznych chorôb a v 60. rokoch ústav pre duševne chorých pacientov. Koncom 70. a počas 80. rokov 20. storočia sa v kaštieli, vtedajšom Domove slovenských skladateľov, stretávali hudobní umelci. V okolí kaštieľa sa nachádza rozsiahly 17-hektárový park, v ktorom rastie aj unikátny 150-ročný sekvojovec mamutí vysoký vyše 45 metrov.

Svoj pamätník so stálou expozíciou má pri kaštieli autor európskej hymny – Ludwig van Beethoven. Svetoznámy skladateľ mal veľmi blízky vzťah k Brunsvikovcom, najmä k neteriam vlastníka Krupanského panstva Jozefa Brunsvika – k Júlii Guiccardi a Terézii a Jozefíne Brunsvikovým. Jednej z nich, pravdepodobne Jozefíne, adresoval tzv. list nesmrteľnej milej, jeden z najslávnejších milostných listov. Júlii zase dedikoval dnes svetoznámu Sonátu mesačného svitu, ktorú podľa informácií pokračovateľov rodu Brunsvik – Chotek skladateľ skomponoval člnkujúc sa na jazere v parku kaštieľa.
Dolnú Krupú preslávila svojím rozáriom začiatkom 20. storočia Mária Henrieta Choteková, posledná grófka, ktorá zostala v obci. Pri kaštieli vybudovala najväčšie rozárium na Slovensku a v strednej Európe. Výsledkami jej pestovateľského úsilia sa už síce nemôžeme kochať, Slovenské národné múzeum sa však snaží o návrat k slávnej tradícii.

V samotnom kaštieli, ktorý je dnes sídlom SNM – Hudobného múzea si návštevníci môžu pozrieť výstavu, ktorá upozorňuje na ženy z rodu Brunsvik – Chotek. Výstava v Henrietinej komnate prezentuje deväť novoobjavených kresieb kontesy Henriety Brunsvikovej z rokov 1800 až 1801 s jej podpisom. Tvorbu 13 -14-ročnej dcéry Jozefa Brunsvika, starej matky Márie Henriety Chotekovej mohol obdivovať aj Beethoven.

Počiatky hudobného múzejníctva na Slovensku siahajú do 50. rokov 20. storočia, kedy sa Juraj Šimko-Juhás usiloval o zriadenie Slovenského hudobného múzea v Dolnej Krupej. V tom čase získal mimoriadne cenný materiál – archívne fondy a aj hudobné nástroje, z viacerých šľachtických sídiel. Stali sa základom zbierok múzea, ktoré bolo od roku 1965 ako Hudobné oddelenie súčasťou Historického ústavu SNM a až roku 1991 sa osamostatnilo. Celý areál niekdajšieho panstva, vrátane budovy kaštieľa a historického parku prevzalo múzeum do správy až v roku 2003. Ďalšie informácie možno nájsť na webstránke http://www.snm.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články