Kaštieľ aj park v Seredi obnoví mesto cez dva projekty

Obrázok k článku

Zachrániť kaštieľ a park v Seredi pre ďalšie generácie je prioritou projektu, ktorý je spolufinancovaný z Nórskeho finančného mechanizmu. Historický kaštieľ aj park by po skončení projektu ich revitalizácie mal byť lákadlom nielen pre domácich, ale aj pre turistov. Náklady na projekt boli vyčíslené na viac ako 600-tisíc eur, dokončený má byť v apríli budúceho roku. V Seredi sa konala úvodná konferencia o naplánovaných prácach. Kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, čaká rozsiahla rekonštrukcia jeho centrálnej časti. ,,Po dokončení projektu bude riešená časť plne funkčná. Mesto tu získa výstavné priestory, čím sa rozšíri tento typ služieb a podporí sa aj využívanie parku,“ povedal projektový manažér mesta Sereď Branislav Bíro. Priľahlý zámocký park sa zmení na viacfunkčný športovo – relaxačný priestor. Pribudnú nové chodníky, osvetlenie, fit dráha, labyrint, lavičky a nová výsadba. Seredským unikátom bude vyznačenie pôdorysu dnes už neexistujúceho Vodného hradu vyššími druhmi tráv. Ľudia tak dostanú možnosť vidieť, aký bol hrad veľký a aký mal tvar. Park sa rozprestiera v okolí niekdajšieho Vodného hradu. Súčasťou projektu je aj obnova pamätníka holokaustu. Celý projekt má byť ukončený v apríli 2016, Sereď momentálne vyberá dodávateľa prác.

Sereď okrem toho bude investovať ďalších približne 2,4 milióna eur z európskych fondov do rekonštrukcie centrálnej časti kaštieľa, časti jeho západného krídla a bastiónu. Po dokončení v ňom získa samospráva reprezentačné priestory, ale aj priestory pre múzeum a knižnicu. Aj v tomto projekte vyberajú dodávateľa, podľa Bíra je možné pracovať na oboch projektoch súčasne.

Seredský kaštieľ Esterházyovcov vznikol po poslednej prestavbe budov, stojacich na bývalom opevnení Vodného hradu Šintava v roku 1841 ako klasicistická budova s rožným vstavaným bastiónom. Na nádvorí kaštieľa sa robil v rokoch 1981 až 1992 rozsiahly archeologický výskum, ktorý odhalil základy stredovekého hradu Žigmunda Luxemburského.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V bašte schátraného kaštieľa chcú vybudovať galériu

Do schátraného mestského kaštieľa v Seredi by sa mal aspoň čiastočne vrátiť život. Občianske združenie Vodný hrad v spolupráci s mestom chce v časti objektu vybudovať galériu. Ako agentúru SITA informoval seredský viceprimátor Peter Rampašek, na projekt žiadali 66 387 od Ministerstva kultúry SR, pričom mesto malo z rozpočtu vyčleniť rovnakú čiastku. Keďže získali len 15 000 eur, aj svoj príspevok znížili na túto sumu. “Takýmto spôsobom chceme pokračovať. Keď v budúcnosti ministerstvo niečo dá, my dáme rovnakú čiastku,“ uviedol Rampašek. Iný názor však má OZ Vodný hrad. “Sme sklamaní postojom mesta. Považujeme ho za ignorantský, keďže kaštieľ patrí mestu, nie ministerstvu,“ uviedol podpredseda rady OZ a vedúci Mestského múzea v Seredi Július Matis. Financie budú podľa neho stačiť len na nevyhnutné opravy vnútorných priestorov kazemát, teda podzemného priestoru pod baštou, a na zabezpečenie objektu. Ďalšie potrebné prostriedky sa budú snažiť získať od sponzorov.

Historický park a severné krídlo kaštieľa sa dočkajú obnovy

Historický park pri Neogotickom kaštieli v Galante sa dočká revitalizácie. Podľa hovorcu mesta Petra Koleka boli v týchto dňoch úspešní s projektom, ktorý rieši osvetlenie, ohradenie parku, detské ihrisko, pódium či drobnú architektúru. Cieľom je, aby obyvatelia mohli aj naďalej park využívať ako oddychovú zónu. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia severného krídla kaštieľa, v ktorom mesto plánuje zriadiť galériu. Celkovo mesto získalo z eurofondov viac ako dva milióny eur. Park z druhej polovice 19. storočia pozostáva z množstva stromov a kríkov veľkej historickej, mikroklimatickej, biologickej a architektonickej hodnoty, nechýbajú ani exotické dreviny. Všetku zeleň v rámci projektu zrekultivujú a prísun vody zabezpečí automatický závlahový systém.