Kasárne na hrade by mali otvoriť ešte pred začiatkom sezóny

Autor: Tatiana Michalková

Kasárne na Trenčianskom hrade by mali otvoriť ešte pred začiatkom tohtoročnej letnej turistickej sezóny, teda počas jarných mesiacov. Na rekonštrukciu kasární získal Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako vlastník hradu 2,5 mil. eur z eurofondov. Ide o najväčšiu doterajšiu investíciu kraja v oblasti kultúry. „Práce na kasárňach sa už končia a v tomto roku by mali byť odovzdané do užívania. Predpokladáme, že by to malo byť v jarných mesiacoch, pretože sa tam zrejme bude robiť aj expozícia a teraz v zime ani nechodí toľko návštevníkov,“ povedala riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová.

Pôvodne mali stavebné práce na kasárňach skončiť vlani v októbri. TSK požiadal v lete 2013 ministerstvo pôdohospodárstva o predĺženie termínu dokončenia. Tento problém stále nie je vyriešený. „Diskusia s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je stále živá,“ informovala hovorkyňa TSK Petra Čimová.
Požiar na Trenčianskom hrade koncom 18. storočia spôsobil, že zo stredovekých kasární ostali len ruiny. Pôvodne slúžili pre vojakov, ktorí tu skladovali zbrane a muníciu. Zo zvyškov múrov sa vďaka rekonštrukcií stala replika pôvodných kasární. Obnovené kasárne budú mať tri nadzemné podlažia, vznikne tu multifunkčná sála aj výstavný priestor, kde budú inštalované fotografie rekonštrukcie hradu od 50. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Chýbať by nemala expozícia obrannej vojenskej techniky či archeologické nálezy, ktoré archeológovia pri výskume kasární vykopali.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kraj získal na opravu Trenčianskeho hradu 2,5 mil. eur

Na Trenčianskom hrade zavládne čoskoro stavebný ruch. Jeho vlastníkovi sa podarilo po rokoch konečne získať významný grant. Vďaka príspevku 2,5 milióna eur od Európskej únie na dolnom hrade obnovia kasárne zo začiatku 15. storočia. Na rade je výberové konanie na zhotoviteľa a na jeseň by sa malo začať stavať. Trojpodlažné kasárne by mali byť hotové do dvoch rokov.

Na Trenčianskom hrade našli nálezy z prelomu letopočtu

Nálezy z prelomu letopočtu našli archeológovia počas prieskumu na Trenčianskom hrade. Asi dva metre pod úrovňou terénu sa nachádzala keramika, črepiny, mlynské kamene, drobné bronzové predmety, ako sponky a prívesky. „Nálezy sa datujú do neskorej doby laténskej, okolo 50 rokov pred naším letopočtom až do prelomu letopočtu,“ povedal pre agentúru SITA Jaroslav Somr z Trenčianskeho múzea.