Kaplnka sv. Jakuba v Bratislave

Obrázok k článku

Počas víkendu 24. – 25. apríla 2010 mali odvážni nadšenci histórie možnosť navštíviť kaplnku sv. Jakuba na námestí SNP pred starou tržnicou počas podujatia Bratislava pre všetkých.

K objavu kaplnky sv. Jakuba sa prišlo náhodou pri zemných prácach na námestí SNP v polovici 90-tych rokov minulého storočia. Celá kaplnka bola následne odokrytá v rámci archeologického výskumu, ktorý vykonal Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave pod vedením PhDr. Lesáka. V suterénnych priestoroch pod kaplnkou bola nájdená staršia kostnica, naplnená kostrovými pozostatkami po zrušených hroboch. Podarilo sa identifikovať postupný vývoj kaplnky na tejto ploche od roku 1100 až po jej zánik v roku 1529. Aby nedošlo k devastácii kaplnky, bolo vybudované jej prestrešenie – toto bolo definované jako dočasné vzhľadom na to, že výskum ešte nebol ukončený a kaplnka sa mala po doskúmaní prezentovať iným, veľkorysejším spôsobom. Medzičasom bola kaplnka sv. Jakuba zapísaná do zoznamu národných kultúrnych pamiatok a je teda predmetom pamiatkovej ochrany.

Keďže tento nález je možné považovať za bratislavkú raritu, rozhodlo vedenie mesta pred niekoľkými rokmi o dočasnom sprístupnení kaplnky návštevníkom; počas podujatia Bratislava pre všetkých tam môžu pod dohľadom pracovníkov Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave nahliadnuť tí, ktorí majú záujem a neboja sa zostupu po strmom rebríku. Počas tohoto podujatia je priestor sprístupnený počas dvoch dní vždy po 4 hodiny – za ten čas uvidí kostnicu asi 900 ľudí.

Pri rekonštrukcii celého nám. SNP sa plánuje zmeniť spôsob prestrešenia kaplnky, ako aj rozšíriť ho o susedný suterén pred tržnicou. Vstup by bol tým pádom urobený normálnym spôsobom – schodiskom a dole by sa vybudovala šatňa s predajom lístkov a so zázemím. Po dokončení bude kaplnka sv. Jakuba pravdepodobne slúžiť ako expozícia Múzea mesta Bratislavy a stane sa prístupnou počas celého roka.

 

PhDr. Ivo Štassel, riatiteľ

Mestský ústav ochrany pamiatok

Bratislava

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články