Kamil Peteraj: Alabastrová lady, Pavol Hammel: Krvné obrazy

Výstava predstaví komornú tvorbu dvoch významných osobností slovenského showbiznisu – textára populárnej hudby a básnika Kamila Peteraja ako tvorcu modernej fotografie / upravovanej počítačovou technikou / a skladateľa, hudobníka a speváka Pavla Hammela ako tvorcu modernej abstraktnej maľby. Pre obidvoch umelcov je voľná tvorba osobitým spôsobom vyjadrenia vlastných myšlienok a názorov, odlišná od ich profesionálnej umeleckej činnosti, je určitým odreagovaním sa. K. Peteraj vytvára fotografické cykly s motívom Alabastrovej lady, skutočnej komornej plastiky v štýle art-deco, zakomponovanej do obrazu v rôznych polohách, situáciách, farebných variáciách, ponechávajúc motív na dotvorenie fantázii diváka. Fotografie majú spomienkový, nostalgický charakter, téma sa opakuje v pravidelných cykloch s nečakanou pointou. Maliarska tvorba P.Hammela je založená na poznaní moderného umenia, najmä abstraktnej maľby. Vyjadruje pocity človeka súčasnosti, je ponorom do jeho duševného sveta. Po formálnej stránke jeho kompozície inklinujú k plošnej geometrickej štylizácii s rozlične jemne modelovanými štruktúrami s lyrickým akcentom. Autor využíva techniku liatia, nanášania farby špachtľou, kompozíciu dopĺňa znakmi a geometrickými tvarmi, hľadá nové možnosti farebnej skladby obrazu.Predstavuje sa ako kolorista s expresívnym cítením.

(20. máj 2005 – vernisáž o 15.00 hod. – 17. júl 2005), Galéria Jozefa Kollára, SBM, Banská Štiavnica, otvorené pondelok – nedeľa 9.00 – 17.00.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho.

SBM – My sa nevieme sťažovať nahlas

(od 8.4. do 15.5.)
Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára v spolupráci s Pohronským osvetovým strediskom Žiar nad Hronom, pracovisko Banská Štiavnica pripravili pre návštevníkov V. ročník výstavného podujatia My sa nevieme sťažovať nahlas.

Štiavnica > Je dobré mať kamarátov

Výstava v Banskej Štiavnici- Je dobré mať kamarátov je príbehom Banskej Štiavnice a jej striebornej histórie. 23. septembra 2005 sprístupnili v SBM-Galérii J.Kollára v Banskej Štiavnici výstavu trojice umelcov : Braňa Jánoša, banskoštiavnického rodáka, dnes žijúceho vo Vyšnom Kubíne, v oblasti maľby, Igora Čierneho z Bratislavy v oblasti kovanej plastiky a Ondreja Ďuriana z Kremnice, v oblasti strieborného šperku.

SBM – Vianočná výstava

(25.11. 2004 – 30.1. 2005)
Starý zámok,
otvorené pondelok – piatok 8.00 – 16.00
Vianočná výstava je tradičným podujatím, ktoré pripravuje Slovenské banské múzeum v priestoroch Starého zámku vždy z príležitosti blížiacich sa Vianoc.