Kalvária v Banskej Štiavnici získala nové moderné návštevnícke centrum

Obrázok k článku

Banskoštiavnická Kalvária sa zaraďuje medzi najkrajšie objekty tohto typu v Európe. Záujem verejnosti o ňu rastie, len vlani videlo túto pamiatku 50-tisíc návštevníkov. Preto sa ukázalo ako nevyhnutné vybudovanie technického zázemia. Občianske združenie Kalvársky fond, ktoré sa od roku 2008 systematicky venuje obnove objektu, kúpilo susediaci 20-árový areál bývalého lesného podniku s niekoľkými budovami. „Celková investícia predstavuje 300-tisíc eur. Pozemok a budovy sme kúpili za 130-tisíc eur a 170-tisíc sme investovali do prestavby na moderné návštevnícke centrum, ktoré je od dnešného dňa k dispozícii verejnosti. Finančné prostriedky sme získali najmä z úveru, prispeli aj Nadácia VÚB, Stredoslovenská energetika a ministerstvo kultúry,“ uviedol pre agentúru SITA predseda fondu Martin Macharik. Centrum ponúka návštevníkom 22 nových parkovacích miest, novú expozíciu o Kalvárii, obchodík so suvenírmi, toalety a reštauráciu. V jeho areáli vznikla aj veľká oddychová záhrada, ako miesto pre relaxáciu po náročnom výstupe.

 

Banskoštiavnická Kalvária je súbor 22 samostatných sakrálnych stavieb umiestnených na vrchu Scharffenberg. Z toho je sedemnásť kaplniek, predstavujúcich výjavy z ukrižovania Ježiša a sedem bolestí Panny Márie. Ďalej ju tvoria tri kostoly, kaplnka Ecce homo a Boží hrob. Komplex bol vybudovaný v rokoch 1744 – 1751 v barokovom štýle. História Kalvárie bola pohnutá. V roku 2007 bola dokonca zapísaná do zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok sveta. Jej obnovu, ochranu a znovuoživenie zabezpečuje od začiatku roku 2008 občianske združenie Kalvársky fond, ktoré po viac ako polstoročí nadviazalo na záslužnú činnosť rovnomenného spolku, pôsobiaceho od vzniku Kalvárie až do roku 1951. V apríli 2008 sa do obnovy zapojila Nadácia VÚB, ktorá sa zaviazala počas desiatich rokov postupne prispieť sumou 664-tisíc eur. Túto sumu nadácia v tomto roku zvýšila na 100-tisíc eur ročne.

 

Do roku 2015 bola obnovená viac ako polovica areálu Kalvárie. V dolnom kostole zreštaurovali tri veľké fresky, fasádu a sochársku výzdobu, objekt vysušili a opravili aj strechu. Ďalej obnovili osem kaplniek a kompletne zrekonštruovali súsošie Sedembolestnej Panny Márie. Začalo sa aj s rekonštrukciou horného kostola a kaplnky Ecce homo. „Celý šesť hektárový areál sme elektrifikovali a zabezpečili nočné nasvietenie. Nad dolným kostolom pribudol amfiteáter a technické zázemie. Okrem Nadácie VÚB nás podporila aj Stredoslovenská energetika, ministerstvo kultúry a Svetový pamiatkový fond a množstvo ďalších darcov. Od roku 2008 sme na reštaurátorské práce, rekonštrukcie, opravy a údržbu vynaložili 1,9 milióna eur,“ doplnil Macharik.

 

V tomto roku pokračujú reštaurátorské práce nástenných malieb v hornom kostole, na dvoch kaplnkách i samostatnom objekte Ecce Homo. Úspešne napredujúca obnova Kalvárie sa prejavuje aj v raste návštevnosti. Tá sa ročne zvyšuje o desať až dvadsať percent. V tomto roku sa očakáva až 60-tisíc návštevníkov. Na obnovu kaplniek a sôch prispievajú aj tí, ktorí si adoptujú jednotlivé objekty a stovky dobrovoľníkov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kalvária sa dočkala

Banskoštiavnická Kalvária je jednou z vôbec najvýznamnejších barokových pamiatok Slovenska. Jej zúfalý stav už roky trápi nielen obyvateľov Banskej Štiavnice, ale aj domácu a svetovú odbornú verejnosť.