Káhira chce Nemecku dokázať krádež busty Nefertiti

Egypt čoskoro poskytne dôkazy o tom, že 3400 rokov starú bustu kráľovnej Nefertiti vyviezlo Nemecko z africkej krajiny nelegálne. Vyhlásil to šéf egyptských pamiatkarov a archeológov Záhí Havás. V rozhovore pre berlínsky denník Tagesspiegel uviedol, že “ešte zhromažďujú informácie, očakáva však, že onedlho ich bude dosť na to, aby predložili formálnu žiadosť berlínskemu múzeu o návrat busty.” Legendárnu sochu priviezli do Berlína v roku 1913, rok po tom, ako ju na brehu Nílu objavil nemecký archeológ Ludwig Borchardt.

Káhira začala o vydanie sochy bojovať v 30. rokoch, nemecké vlády, Hitlerova ako prvá, však postupne jej žiadosť zamietli. “Zjavne nie sú žiadne dokumenty, ktoré by poukazovali na to, že Nefertiti odišla z Egypta legálnym spôsobom,” dodal Havás. Známy egyptológ zároveň upozornil, že do vyriešenia problému nebudú spolupracovať s berlínskym Novým múzeom, kde sa busta nachádza, a ktoré otvoria pre verejnosť v októbri.


Nefertiti bola predtým vystavená v berlínskom Egyptskom múzeu, kde si ju ročne prišlo pozrieť takmer pol milióna návštevníkov. “To, čo nám ukradli, by nám mali vrátiť a to sa týka aj piatich diel, ktoré sú pre našu kultúru jedinečné. Nefertiti je jedným z nich,” dodal Havás. Nemecké oficiálne miesta údajne uviedli, že sú ochotné uvažovať o dočasnom návrate sochy do Káhiry, sú však obavy, že cesta by mohla bustu ťažko poškodiť.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia zrekonštruovali podobizeň kráľovnej Nefertiti

Káhira, 15. augusta 2003 (TASR) – Skupine egyptológov sa podarilo zrekonštruovať podobizeň legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti. Tvár vládkyne vytvoril tím archeológov, ktorí veria, že v jednej z hrobiek v luxorskom Údolí kráľov objavili múmiu Nefertiti, manželky kacírskeho kráľa Amenhotepa IV. – Achnatona zo 14. storočia.

Obnova.sk Foto

Egypt: Našli časť pamiatok, ktoré pri nepokojoch ukradli z múzea

Egyptskému ministerstvu pre starožitnosti sa podarilo získať späť niektoré z archeologických pokladov, ktoré koncom januára 2011 ukradli z Egyptského národného múzea. Počas protivládnych protestov, ktoré skončili odstúpením prezidenta Husního Mubaraka a ktoré sa odohrávali predovšetkým v oblasti okolo múzea, vnikli zlodeji cez strechu do budovy, pričom poškodili asi 70 predmetov vrátane dvoch múmií.

Odpovede

  1. Káhira chce Nemecku dokázať krádež busty Nefertiti

    Nefertitina busta sa možno vráti do svojej “rodnej” krajiny

    BRATISLAVA 6. novembra (SITA) – Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta (SCA) Zahi Hawass oznámil, že vedenie Berlínskeho múzea v decembri navštívi Egypt, aby sa dohodlo, čo bude so sochou hlavy kráľovnej Nefertiti.

    Šéf SCA uviedol, že hlavní predstavitelia Berlínskeho múzea počas svojho pobytu v Káhire odprezentujú dokumenty, ktoré objasnia, či tento archeologický poklad opustil Egypt nelegálnou cestou, alebo ju odtiaľ dostali legálne s vedomím vyšších autorít. Podľa Hawassa, jeho krajina urobí všetko čo bude v jej silách, aby túto sochu opätovne získala, ak sa potvrdí, že ju z Egypta odniesli nelegálne, ako nedávno informovali niektoré médiá.

    Generálny tajomník mal na mysli informácie publikované v Nemecku a Spojených štátoch ohľadne domnelého “tajného dokumentu”, podľa ktorého objaviteľ busty Ludwig Borchardt Egypťanov začiatkom minulého storočia “oklamal” a bustu z krajiny nelegálne vyviezol. Tento nemecký archeológ ju našiel v roku 1912.

    Sochu kráľovninej hlavy od polovice minulého októbra po dlhej dobe plnej dočasných stanovíšť opäť vystavujú v berlínskom Neues Museum, kde bola po objavení po prvýkrát umiestnená.

    Informáciu zverejnil internetový portál abc.es.

Comments are closed.