Jubilejná Hubertova jazda v Betliari

Obrázok k článku

Jubilejný 20. ročník Jazdy sv. Huberta sa uskutoční dnes,  v sobotu 10. októbra,  v areáli kaštieľa Andrássyovcov v Betliari v okrese Rožňava. Podujatie sa viaže na poľovnícke tradície rodiny Andrássy, pôvodných majiteľov kaštieľa Betliar. Ako za organizátorov uviedol Štefan Rybár, očakávajú účasť okolo tridsať jazdcov. Sv. Hubert je patrónom poľovníkov a jazdcov a Hubertova jazda je ich poďakovaním a slávnostným ukončením jazdeckej sezóny.

 

Jazda sv. Huberta patrí medzi významné kultúrne podujatia v Betliari a TOP 10 programov Terra Incognita Košického samosprávneho kraja. Program sa začína o deviatej zoradením jazdcov na majeri, odkiaľ prejdú do kaštieľa, kde bude slávnostný nástup a otvárací ceremoniál jubilejného ročníka. O jedenástej sa začne prvý hon na líšku Hubertova jazda, ktorá má druhú časť popoludní o druhej. Líšku predstavuje jazdec, ktorý ma na odeve pripevnenú líščiu kožušinu. Jazdec, ktorému sa podarí získať kožušinu, sa stáva víťazom.

 

Kým jazdci budú naháňať líšku, návštevníci môžu sledovať vystúpenie sokoliarov, voltýž, rýchlostné súťaže koní alebo parkúrové skákanie. Organizátori nezabudli ani na občerstvenie. Hubertova jazda vyvrcholí slávnostným halali v parku kaštieľa. Večer sa jazdci a milovníci koní zídu na poslednom súde v miestnom kultúrnom dome.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články