Jubilejná 20. Hontianska paráda

Obrázok k článku

Tradičnú ľudovú kultúru regiónu Hont priblížil jubilejný 20. ročník jedinečného festivalu Hontianska paráda, ktorý bol v piatok a sobotu v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Podujatie sa od iných folklórnych festivalov odlišuje tým, že jeho scénou je celá obec a priľahlé lazy a scénické programy v amfiteátri a na ďalších pódiách nie sú jedinou ani hlavnou zložkou programu, ale jednou zo štyroch. Ďalšími, rovnocennými časťami sú ukážky roľníckych prác na lazoch nad obcou, ukážky prác remeselníkov v obci a pre tento festival typické najmä hontianske dvory s pohostením, zábavou a prezentáciou okolitých obcí či rôznych združení, situované po celom Hrušove. Tento rok išlo napríklad o hasičský, haluškový, kováčsky, krajanský, rybársky, krošniarsky, mládenecký, oravský, poľovnícky, pufancový či Timravin (polichniansky) dvor.

 

Ako pre agentúru SITA uviedol starosta Hrušova Pavel Bendík, na tohtoročnom jubilejnom ročníku festivalu chcela obec ako jeho organizátor pripomenúť, že na uchovaní tradičnej ľudovej kultúry Hontu – hmotnej i nehmotnej – pracuje systematicky po celý rok. Súčasťou festivalu preto bolo napríklad otvorenie zrenovovanej kováčskej vyhne a ľudovej pálenice. „Na festival príšlo okolo 120 remeselníkov, v scénických programoch vystúpilo takmer 1 500 účinkujúcich. Dvorov mali opäť okolo 20, okrem nich však aj sedem vinárskych pivníc Veľkokrtíšskej vínnej cesty. Súčasťou festivalu bolo aj niekoľko výstav,“ povedal starosta.

 

Po skúsenostiach z minulých ročníkov očakávali organizátori na festivale okolo 12- až 14-tisíc návštevníkov, z toho okolo 10-tisíc v sobotu. Keďže dejiskom festivalu bol celý Hrušov, vstupné naň sa platilo pri vstupe do obce. Pri oboch vjazdoch do obce – zo severnej aj južnej strany – boli návštevníkom k dispozícii záchytné parkoviská, pri severnom bol pre návštevníkov zriadený aj stanový tábor. Počas festivalu bola cesta III. triedy prechádzajúca obcou pre dopravu uzavretá.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Medzinárodný festival Liptovské dni matky vzdá úctu ženám

V liptovskej obci Liptovské Sliače sa od piatka do nedele uskutoční 8. ročník medzinárodného medzietnického a ekumenického festivalu Liptovské dni matky. Ako pre agentúru SITA potvrdil starosta obce Ján Ondrejka, „program je zameraný na vzdanie úcty matkám. Týmto festivalom chceme pozdvihnúť ženu-matku a pripomenúť si jej mravčiu prácu, ktorú robí v rodine a domácnosti.“ Podujatie je podľa starostu prínosom pre obec v súčasnej hektickej dobe plnej napätia medzi ľuďmi. Je potrebné, aby sa ľudia stretli, porozprávali.

Hontianska paráda

Hontianska paráda je folklórny festival. Od roku 1996 sa pravidelne koná v obci Hrušov. Jeden z najobľúbenejších a najnavštevovanejších festivalov vám priblíži starodávne roľnícke práce na hrušovských lazoch, zručnosť remeselníkov z celého Slovenska.

Festival remesiel v Kežmarku

Viac ako 50 druhov remesiel a vyše 200 remeselníkov sa v dňoch 10. až 12. júla 2009 predstaví na 19. ročníku podujatia Európske ľudové remeslo. Remeselnícky areál v centre Kežmarku na Hlavnom a Hradnom námestí bude pre návštevníkov otvorený od piatka.