Jedinú horehronskú synagógu čaká rekonštrukcia

Obrázok k článku

Prinavrátiť chátrajúcej národnej kultúrnej pamiatke pôvodnú podobu a zároveň získať vynovené priestory na organizovanie koncertov, výstav a ďalších kultúrnych a spoločenských podujatí komorného charakteru je cieľom rekonštrukcie breznianskej synagógy, na ktorú mesto Brezno získalo grant z eurofondov. Rekonštrukcia sa má začať hneď nato, ako riadiaci orgán schváli výsledok verejného obstarávania, pričom všetky stavebné práce musia byť ukončené do konca októbra. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla vedúca útvaru primátora na breznianskej radnici Milada Medveďová, celkové oprávnené výdavky sú takmer 1,125 milióna eur, pričom mesto má schválený grant cez Regionálny operačný program vo výške maximálne 95 percent z tejto sumy.

 

„Predmetom projektu je revitalizácia a budovanie nových prvkov v exteriéri, interiéri a zabezpečenie vybavenia. V exteriéri sa vykonajú zemné práce, vybuduje kamenný plot, základy, nové klampiarske konštrukcie, nový chodník a nová strecha, pričom sa odstráni súčasný najkritickejší prvok – prehnitý krov. V interiéri bude nové hlavné schodisko, hygienické zariadenia, podlahové kúrenie, konštrukcia pavlače a pre verejnosť sa sprístupní kupola,“ uviedla Medveďová. Súčasťou projektu je aj vybavenie synagógy svetelnou a akustickou technikou, výstavným panelmi a stoličkami. Ako Medveďová pripomenula, všetky stavebné úpravy a technické riešenia sú v súlade so odporúčaniami pamiatkarov. Od rekonštrukcie mesto očakáva zvýšenie kultúrneho potenciálu celého horehronského regiónu i zvýšenie jeho atraktivity v kultúrno-poznávacom cestovnom ruchu.

 

Brezniansku synagógu, ktorá je jedinou synagógou na Horehroní, postavili v rokoch 1901 – 1902 podľa projektu významného banskobystrického staviteľa Aloisa Payerbergera. Svojmu náboženskému účelu slúžila do roku 1942. Počas socializmu bola využívaná ako sklad nábytku či sýpka. Opravovaná bola v rokoch 1930 a čiastočne v roku 1996.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začína sa kompletná obnova chátrajúcej synagógy v Leviciach

Chátrajúca synagóga v Leviciach sa po mnohých rokoch dočká obnovy. Mesto získalo peniaze z eurofondov na jej kompletnú revitalizáciu. Celkové náklady projektu sú 1 597 506 eur, mesto sa bude podieľať piatimi percentami. Kultúrna pamiatka sa má stať centrom kultúry a umenia v Leviciach, ktoré doteraz v meste chýbalo. Využívať sa bude na galerijné, kultúrno-spoločenské a osvetové účely. Ako informovala Erika Macáková z radnice, prínosom bude vznik galérie so stálou expozíciou slovenského výtvarného umenia.