Jarmok na radnici v Levoči bude prezentovať remeselníkov celoročne

Obrázok k článku

Občianske združenie Levočský kreatívny spolok v sobotu v Levoči otvorí Jarmok pod radnicou. Nepôjde len o sezónnu záležitosť, otvorený bude počas celého roka. „Jarmok bude na prízemí historickej budovy radnice…Jeho súčasťou bude aj expozícia rôznych umeleckých diel,“ predstavila projekt predsedníčka združenia Zuzana Kamenická. Jarmok otvoria pri príležitosti predstavenia zrekonštruovanej klietky hanby, ktorá sa na svoje pôvodné miesto vrátila začiatkom mája po zhruba dvoch mesiacoch.

 

Jarmok pod radnicou bude pre verejnosť otvorený od utorka do nedele, Kamenická však nevylúčila, že by sa otváracie hodiny mimo sezóny mohli upraviť. Do projektu sa zatiaľ zapojilo viac ako dvadsať remeselníkov. „Privítame stále nových remeselníkov, nie je to uzavretý stav, chceli by sme ich ešte raz toľko,“ povedala predsedníčka združenia. Remeselníci budú na jarmoku prezentovať svoju tvorbu, či už pôjde o šité výrobky, obrazy, drevené výrobky, paličkované obrazy, tkané veci a podobne. Podľa Kamenickej sú takéto jarmoky v zahraničí bežné. „Nachádzajú sa napríklad v poľskom Krakove a v rôznych väčších historických mestách. Na Slovensku sme zatiaľ takýto nevideli, myslíme si, že minimálne v našom kraji sme v tomto smere prvý,“ dodala Kamenická.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Slovenskej Ľupči obnovili turíčny jarmok

SLOVENSKÁ ĽUPČA – Turíčny jarmok, zameraný na tradičné ľudové remeslá, po vyše dvoch storočiach obnovili v sobotu v Slovenskej Ľupči neďaleko Banskej Bystrice. Na tamojšom námestí svoje majstrovstvo predvádzalo takmer tridsať rezbárov, čipkárok, medovnikárov, košikárov a ďalší majstri remesiel.