Ján PETRIKOVICH – lekár a múzejník

(14.3.1846 Radvaň – 22.5.1914 Martin)
Lekár, múzejník, vlastivedný pracovník

Medicínu vyštudoval vo Viedni. Po celý život pôsobil v Martine ako lekár. Podieľal sa na vzniku MSS – bol jej podpredsedom i kustódom zbierok, organizoval výstavbu 1. budovy múzea.Bol znalcom turčianskej flóry, robil archeologické výskumy (našiel keltské mince a hlinené peniažky), venoval sa aj ľudovému staviteľstvu. Písal odborné lekárske práce i príspevky z múzejných disciplín. Z príkazu vrchnosti sa musel vzdať funkcie podpredsedu MSS.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začiatky Slovenského národného múzea

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť. Tieto úsilia vyvrcholili r.1908 otvorením prvej stálej expozície v Martine v budove postavenej z národnej zbierky. Múzeum si od začiatku budovalo zbierky archeologické, etnografické, historické, numizmatické, umeleckohistorické, výtvarné a prírodovedné.

Martin BENKA – maliar, grafik, ilustrátor

(21.9.1888 Kostolište – 28.6.1971 Martin)
Maliar, grafik, ilustrátor, nár. umelec
Vo Viedni navštevoval súkromnú maliarsku školu, v Prahe krajinársku školu A. Kalvodu. Od r. 1939 žil v Martine. Bol zakladateľom moderného slov. výtvarného prejavu v maľbe a kresbe.