Islamistickí povstalci zničili mauzóleá v Timbuktu patriace pod zoznam UNESCO

Timbuktu, zdroj: wikipédia

Bojovníci islamistickej povstaleckej skupiny Ansar ad-Dín zničili tri mauzóleá v starovekom meste Timbuktu na severe Mali, ktoré je zaradené do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO od roku 1988. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje.

“Úplne zničili mauzóleum Sidiho Mahmúda a dve ďalšie. Pohrozili, že neprestanú a zničia všetkých 16 mauzóleí,” uviedol miestny novinár v telefonickom rozhovore pre Reuters.

Mesto Timbuktu zaradila tento týždeň organizácia UNESCO na zoznam ohrozených kultúrnych pamiatok. O opatrenie požiadala malijská vláda pre pretrvávajúci ozbrojený konflikt medzi islamistickými povstalcami napojenými na al-Káidu a vzbúrencami z Tuarégmi vedeného separatistického Národného hnutia za oslobodenie Azawádu (MNLA), ktorí bojujú za nezávislý štát Azawád v oblasti na severovýchode Mali.

Mesto, založené pred rokom 1100 n.l. moslimskými Tuarégmi, bolo po stáročia jednou z najdôležitejších križovatiek afrického obchodu. V 14. storočí, keď bolo súčasťou ríše Mali, získalo mesto postavenie ekonomického a kultúrneho centra oblasti. Najväčšieho rozmachu dosiahlo v 15. a 16. storočí, kedy sa stalo najvýznamnejším centrom regiónu a prežívalo aj prudký kultúrny rozmach.

Mesto Timbuktu, ktoré má v súčasnosti asi 25.000 obyvateľov, leží na sever od oblúku rieky Niger.

© Kamil Nováčik

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Citadela Inkov nebude na Zozname ohrozených lokalít

7. júla 2008 – Peruánsky Národný kultúrny inštitút upozorňuje, že UNESCO sa rozhodlo nepridať Machu Picchu na Zoznam svetového dedičstva ohrozených lokalít. Rovnako tvrdí, že Vzdelávacia, vedecká a kultúrna Organizácia Spojených národov sa rozhodla, že známej citadele Inkov nehrozí skoré priame ohrozenie.

Vzniká zoznam nášho nehmotného dedičstva

Zvýšiť vedomosti verejnosti o našom nehmotnom kultúrnom dedičstve ale aj prispieť k propagácii jeho nositeľov je časť z cieľov pripravovaného Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Návrhy na zápis do zoznamu prijíma Ministerstvo kultúry SR do 20. júna 2010. Zoznam má okrem iného aj zaznamenať, ohodnotiť a sprístupniť významné prvky súvisiace s nehmotným kultúrnym dedičstvom Slovenska. Patria medzi ne napríklad ústne tradície, interpretačné umenie, spoločenské praktiky, či tradičné remeslá. V neposlednom rade má byť jednou z úloh zoznamu i podpora nositeľov tradícií v ich snahách o zachovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.

Odpovede

  1. V zahraničnom spravodajstve

    V zahraničnom spravodajstve som sa dokonca dočítal takéto vyhlásenie povstaleckej skupiny Ansar ad-Dín:

    “Zničíme každé mauzóleum v meste. Všetky, bez výnimky”. “

    “Boh je jediný. To všetko je haram (zakázané v islame). My všetci sme moslimovia, UNESCO je čo?”

    zdroj

  2. Tieto udalosti v Mali mi

    Tieto udalosti v Mali mi pripomínajú nekultúrne a primitívne činy Talibanu. Iste si pamätáte udalosti z marca 2001, keď v Afganistane vyhodili prívženci Talibanu do vzduchu monumentálnu sochu Budhu, po tom ako ju označili za protiislámsku.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhas_of_Bamiyan

  3. Ale nemusíme chodiť ani takto

    Ale nemusíme chodiť ani takto ďaleko do sveta. Veď u nás sa búrajú pamiatky úplne bežne. Viem nebúrajú sa z ideologických príčin (to už hádam máme zasebou). Ale nie je to vlastne jedno, či Cvernovku, alebo kaštieľ v Bučanoch búra ziskuchtivosť? Alebo či nitriansky hradný most zbúrala arogancia biskupstva? V čom je takýto akt zbúrania pamiatky kultúrnejší, než keď sa búra z dôvodu náboženského fanatizmu? Výsledok je rovnaký…

Comments are closed.