Irónia kultúrnosti

Postupom času som prišiel na to, že ľudia tu na slovenskú nemajú záujem o svoju minulosť a o svoju kultúru. Síce hovoríme aký sme silný národ, ale keď si nevieme ceniť svoju vlastnú minulosť. Budem písať o tom čo som videl a čo som zažil tu. Pokladám sa za národovca a dokonca za hrdého nitrančana. Neskoro som si uvedomil, že človek ma mať sám záujem o kultúru. Síce sme sa naučili žiť slobodne a povedať podľa práva svoj názor a nik nemá pravo nám to zakázať tak to je písane v ústave SR. Je smutné ak moji rovesníci a nielen ty ale aj mladší si nevážia našu kultúru nevedia o nič o histórií národa, nechodia na umelecké koncerty a po návštevníkoch diskoték na ďalší deň po ulici pred sebou musíte tlačiť odhŕňači pluh na smetí ktoré tam ostalo po našich takzvaných obyvateľoch No aj to by som vedel prehltnúť a nechať to smetiarom ale ako som zistil a to horšie že v terajšej dobe sa u ľudí stráca národná hrdosť ku kultúre a ako. Príďte sa pozrieť na Námestie Župné kvetináče na námestí sú pretočene už dva týždne a nieje toho kto by to spravil ako aj postriekanie domov našim výkvetom. Ja osobne proti grafitom nič nemám ale nech si ich striekajú na miesta kde neuškodia ako sú výjazdové bariéry pred mestom či zvukolami. Dokonca by som to pokladal za veľmi milé privítanie a umelecky prínos pre kultúru. Na moje zhrozenie nastalo pred par dňami keď som zistil že niektorí vandali začali pokračovať v nevkusnom ničení na už tak dosť ošarpanom morovom stĺpe ktorý stojí pred hradom. Niekto zas oddelil hlavy sošiek a nechal ich niekde možno ako suvenír u seba vo vačku. Ako je vidieť kultúra začína a konči u múdrosti našich spoluobčanov čo s tým robiť sám neviem ale ako sa mam cítiť hrdo keď vidím takéto veci. Inak vedeli ste že morový stĺp ktorý je v Nitre ma menšie dvojča neďaleko od bývalých hraníc v Rakúskom mestečku Wolfsthal no teraz neviem či je menší lebo pri posledných opravách sa trochu ten náš zmenšil síce neviem jak ale určite si to zistím a ak budete pri prechode cez Wolfsthal vidieť malého chlapíka ktorý premeriava tamojší morový stĺp tak to som ja.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na dokončenie vzácneho morového stĺpa niet peňazí

KREMNICA – Takmer desať rokov mohli návštevníci Kremnice obdivovať vzácny barokový stĺp Sv. Trojice, nazývaný aj morový, iba spoza lešenia. To síce zhruba pred rokom zložili, stĺp však stále nie je úplne dokončený. Ako nás informoval primátor mesta Miroslav Nárožný, na úplné dokončenie pamiatky európskeho významu treba približne päť miliónov korún. Keďže mesto financie na tento účel v rozpočte nemá, odsúva sa jeho dokončenie na neurčito.

Jad Avšalom v Jeruzaleme

Monument Jad Avšalom v Jeruzaleme, uctievaný po celé stáročia ako židovské sväté miesto, je podľa vedcov kresťanským náhrobkom otca Jana Krstiteľa. Archeológ Joe Zias prečítal doteraz prakticky nerozlúštiteľný nápis na stĺpe.

Na morový stĺp ešte štyri milióny

Barokový stĺp Svätej Trojice, ľudovo nazývaný morový stĺp, je už niekoľko rokov v generálnej rekonštrukcii. Odborné reštaurovanie si vyžiadal zlý stav tejto pamiatky, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie barokové monumenty v Európe…

V Diviackej Novej Vsi sa príkladne starajú o barokový kostol

V Diviackej Novej Vsi sa príkladne starajú o barokový kostol, zasvätený Najsvätejšej trojici. Z financií rezortu kultúry, projektu Obnovme si svoj dom a zbierok veriacich, realizujú záchranu troch oltárov a mobiliáru. Práce sa začali pred 3 rokmi. Odborníci jednu etapu práve zavŕšili a pustili sa do ďalšej. Na postup bol zvedavý spravodajca Marián Ondáš.