Investor začal stavať chýbajúcu vežu v historickom opevnení Trnavy

Obrázok k článku

Chýbajúcu severnú vežu spojenú so želiarskym domčekom v historickom opevnení Trnavy začala stavať spoločnosť North tower. Po dostavbe investíciu odovzdá do majetku mesta, priestory vzápätí dostane investor do prenájmu na 30 rokov za symbolické nájomné. Okrem toho mestské zastupiteľstvo tejto spoločnosti podnikateľa Miroslava Marciana predalo bez súťaže pozemok na výstavbu polyfunkčného objektu v blízkosti opevnenia.

 

V trojpodlažnej veži má byť kaviareň, spoločenský priestor a východ na mestské hradby. Po jej dokončení chce radnica sprístupniť hradby v tejto časti mesta pre turistov. Projekt obnovy severnej veže existuje už viac ako desať rokov, náklady na jej výstavbu boli vyčíslené na 390-tisíc eur. Z rozpočtu mesta poslanci na vežu nikdy peniaze nevyčlenili, podnikatelia o investíciu nemali záujem pre otáznu návratnosť. Novopostavená veža nebude kópiou pôvodnej, pretože nie je celkom jasné, ako tá zo stredoveku vyzerala.

 

Trnavské tehlové opevnenie je národnou kultúrnou pamiatkou. Vybudované bolo v 13. storočí, v súčasnosti je považované za najzachovanejšie tehlové opevnenie v strednej Európe. Opevnenie malo tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. Trnava si svoje hradby priebežne obnovuje. V posledných rokoch investovala státisíce eur z eurofondov do najviac poškodenej severnej časti. Na niektorých miestach pribudli zábradlia, ktoré umožňujú prejsť sa po vybraných častiach hradieb.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články