Immaculata od Paula Trogera zostáva v Bratislave

12. júna 2008 – Na 80. letnej aukcii výtvarných diel a starožitností, ktorá sa uskutočnila 10. júna, vydražila Galéria mesta Bratislavy maľbu Immaculata od významného maliara baroka Paula Trogera za 620 tisíc korún. “Je potešujúce, že toto unikátne dielo zostane vo verejne prístupných zbierkových fondoch. V minulosti nebývalo zvykom, že sa štátnym inštitúciám podarilo získať finančné zdroje na nákup výnimočných diel,“ povedal výkonný riaditeľ SOGA Ján Abelovský.

Tvorba Paula Trogera je Bratislave známa. Je autorom fresiek v kostole sv. Alžbety a mestská galéria od neho vlastní zopár skíc i portrét sochára Georga Rafaela Donnera. Možno aj preto malo hlavné mesto Slovenska taký eminentný záujem o zachovanie Immaculaty.

Rakúsky maliar Paul Troger sa narodil 30. októbra 1698 vo Welsbergu a zomrel 20. júla 1762 vo Viedni. Maľoval monumentálne nástenné kompozície a oltárne obrazy. Je považovaný za najväčšieho majstra neskorobarokového maliarstva v Rakúsku. Majstrovstvo nadobudol na dlhších študijných cestách v Taliansku (učil sa v Benátkach, Neapole, Ríme a Bologni u významných maliarov tej doby Piazettu, Pittoniho, Solimenu a Consu). V rokoch 1726 až 1728 pracoval v Salzburgu (freska v kostole sv. Kajetána) a neskôr vo Viedni. Venoval sa prevažne náboženským a mytologickým témam. V päťdesiatych rokoch osemnásteho storočia sa stal profesorom na Akadémii výtvarných umení vo Viedni. V rokoch 1754 až 1757 tam pôsobil ako rektor. Jeho fresková tvorba ovplyvnila nasledujúcu generáciu maliarov, napríklad Maulbertscha, Mildorfera, či Bergla.

Trogerove diela sú v súčasnosti v mnohých významných svetových galériách (Praha, Bratislava, Viedeň, Paríž, San Francisco, Ľubľana, Massachusetts, Cleveland, Londýn, Mníchov).

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rudolf Fila

Narodil sa 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. V roku 1952 maturoval na škole umeleckého priemyslu v Brne (prof. Bohdan Lacina), roku 1958 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (prof. Ján Mudroch).

Ľudovít Pitthordta

¨Maliar a reštaurátor, špecialista predovšetkým na portrétne umenie sa narodil 22. júla 1860
v Pezinku.
¨Absolvoval 3 roky v dielni sochára Adolfa Bochinského vo Viedni…

MALIAR ĽUDOVÍT PITTHORDT (1860-1946)

Komorná výstava Maliar Ľudovít Pitthordt (1860-1946) predstavuje život a tvorbu výtvarného umelca narodeného v Pezinku a neskôr žijúceho v Bratislave. Výstava nepredstavuje súborne zachovanú tvorbu maliara Pitthordta, prezentuje výber diel zastúpených v Galérii mesta Bratislavy, Slovenskej národnej galérii v Bratislave a Malokarpatskom múzeu v Pezinku /na výstave spolu 18 diel/.

Farby a chute jesene na plátnach Jána Bergera

Galéria NOVA prináša ďalšie „rodinné striebro“ slovenského výtvarníctva.
Ak vás vrtkavé jesenné počasie nezláka do prírody, vyrazte za kultúrou. Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave už tradične prezentuje to najlepšie z diel súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na predajnú výstavu najnovších malieb Jána Bergera, ktorá potrvá od 6. septembra do 2. októbra 2004.

Odpovede

  1. Immaculata od Paula Trogera zostáva v Bratislave

    PhDr. Ábelovský je mimo obrazu.
    Štátne inštitúcie by mali viac zbierok, ak by v zmysle zákona č. 115/1998 Z. z. ponuky vopred viac prehliadali zástupcovia Štátu – MK SR, a vopred by označili dielo za nepredajné, resp. vyhlásili by ho za NKP. V tom prípade je špekulatívny pohyb a zisk – lebo o toto ct. vlastníkom ide – podstatne stažený…

Comments are closed.