Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava v USA

Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) vystavovali v USA. Počas týždňa do piatka 24. septembra 2010 sa v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku konala výstava slovenských ocenených ilustrátorov na BIB v rokoch 1967 až 2009. Prehliadka otvorená v rámci začiatku 65. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN bola výnimočná aj tým, že počas tohto zasadnutia mali len tri štáty z celého sveta povolenie vystavovať v budove OSN, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry a cestovného ruchu Eva Chudinová.

“Svetová politická elita tak mala príležitosť vidieť diela Albína Brunovského, Miroslava Cipára, Dušana Kállaya, Ľuboslava Paľa, Petra Uchnára, Ondreja Zimku a ďalších renomovaných slovenských výtvarníkov. Výstava sa uskutočnila za pomoci Stálej misie SR pri OSN v New Yorku,” uviedla ďalej hovorkyňa rezortu kultúry. Na 65. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa zúčastnil aj prezident SR Ivan Gašparovič a minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda.


To najlepšie zo 43-ročnej existencie Bienále ilustrácií Bratislava predstaví v Spojených štátoch od 4. októbra až do 7. januára výstava ilustrátorov z krajín Európskej únie na BIB 1967 až 2009. Uskutoční sa vo Washingtone DC v rámci festivalu EU KIDS. EU Kids festival je veľkou prehliadkou umenia a kultúry, ktorú organizujú veľvyslanectvá krajín Európskej únie vo Washingtone. Našu výstavu otvoria v galérii nemocnice Childrens National Medical Center – Národného detského zdravotného centra, ktoré je jednou z najväčších nemocníc zameraných na liečenie detí v USA.


Obe výstavy – Slovenskí ocenení ilustrátori na BIB 1967 – 2009 a Ilustrátori z krajín EU na BIB 1967 až 2009 vznikli na základe vzájomnej dohody medzi Bibianou, medzinárodným domom umenia pre deti a Veľvyslanectvom SR v USA. Obe tvorí 26 ilustrácií a jeden informačný exponát s textom v angličtine. “Ambíciou Veľvyslanectva SR vo Washingtone v spolupráci s honorárnymi konzulátmi v USA je prezentácia tvorby slovenských ilustrátorov ako aj ilustrátorov z členských krajín Európskej únie ocenených na doterajších ročníkoch BIB v rôznych mestách USA,” dodala Chudinová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vajnorská galéria Typo&Ars oslávi 15 rokov

Okrúhlych 15 rokov si v týchto dňoch pripomína bratislavská Galéria Typo&Ars. Galéria pôsobiaca vo Vajnoroch na Roľníckej 349 pri tejto príležitosti predstaví od 5. decembra 2010 tvorbu manželov Viery Čepcovej a Petra Čepca. Čepec vystaví prierezovú tvorbu olejomalieb z rokov 2000 až 2009 a prvotiny zo smaltu a jeho manželka Viera kolekcie šperkov, ktoré vytvára kombináciou drôtu, sklených korálikov a smaltu. Vernisáž sa uskutoční 4. decembra o 16:00. Agentúru SITA o tom informoval galerista Peter Čepec.

B. Bystrica: V Galérii ÚĽUV otvoria výstavu Sloverige

Súčasnú slovenskú a švédsku remeselnú výrobu vychádzajúcu z tradičných ľudových techník a vzorov predstaví výstava Sloverige, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slöjd. Jej vernisáž bude v utorok 21. septembra 2010 v Galérii ÚĽUV na Dolnej ulici v Banskej Bystrici a záujemcovia si ju tam budú môcť pozrieť do 22. novembra 2010. Výstava prináša prostredníctvom tvorby 25 švédskych a 25 slovenských autorov konfrontáciu dvoch kultúrne odlišných a zároveň blízkych krajín. “Sloverige sa pohráva s tajomnom v umeleckom remesle – kladie hádanky, ktoré výrobky odkiaľ pochádzajú. Napokon však možno nezáleží až tak na tom, z ktorej kultúry a tradície tvorba vychádza, postavená vedľa seba sa dopĺňa,” uviedla Barbora Krížová z ÚĽUV.

Odpovede

  1. Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava v USA

    Skvela prezentacia krajiny a pevne dufam, ze si tu vystavu pozrelo znacne mnozstvo ludi … prinajmenej vtedy, ked podaktori recnici vystvavali svojim recnickym “umenim” vacsinu pritomnych zo saly … teda prilezitost bola, vdaka za jej vyuzitie.

Comments are closed.