Ilava predala kaštieľ súkromnej firme

Klasicistický kaštieľ v mestskej časti Klobušice predala Ilava za deväť miliónov korún súkromnej firme. Kaštieľ je po bývalom Ilavskom hrade, z ktorého je už dlhé roky väznica, najväčšou kultúrnou pamiatkou v meste.

Celý areál kaštieľa je pamiatkovo chránený, s nádvorím, záhradou a sadom zaberá plochu vyše 5 hektárov. Mesto ho získalo bezplatne v malej privatizácii začiatkom 90. rokov. V jednom krídle vzniklo jedinečné Múzeum obchodu, zvyšnú časť kaštieľa mesto prenajalo na podnikateľské účely, bola tu reštauračná časť, ale aj erotický salón. “Činnosť erotického salónu sme vlani skončili, nechceli sme už na tento účel prenajímať priestory, nemalo to dobrý vplyv na budúceho investora,” vraví Pavol Čiernik, primátor Ilavy.


Za 15 rokov, čo mesto vlastní kaštieľ v Klobušiciach, neinvestovalo doňho nič, postaralo sa iba o nutnú údržbu. Potom začalo hľadať investora, ktorý by túto nehnuteľnosť nielen kúpil, ale najmä opravil. Najskôr ju zastupiteľstvo prikleplo miestnemu podnikateľovi za 12 miliónov korún. Do stanovenej lehoty však peniaze nevyplatil, a tak sa poslanci rozhodli pre druhú, nižšiu ponuku.


Firma Program, ktorá mala doteraz priestory v prenájme, ponúkla za kaštieľ 9 miliónov korún. Túto sumu už mestu zaplatila. “Som rád, že to kúpila ekonomicky silná firma. Objekt bude možno o pár rokov vyzerať tak, ako v časoch svojej najväčšej slávy,” povedal ilavský primátor.


Nie všetci obyvatelia 5,5-tisícového okresného mesta s predajom súhlasia. “Mesto by vôbec nemalo kaštieľ predávať. Ideálne by bolo prerobiť ho a spraviť tu niečo pre starých ľudí, upraviť park a osadiť lavičky,” vraví Pavol Chudý, ktorý býva v Klobušiciach od malička.


Mário Hrubý, poslanec za mestskú časť Klobušice, sa zas na protest vzdal poslaneckého mandátu. “Funkciu som zložil preto, lebo nikto sa na zastupiteľstve nechcel o peniazoch za predaj kaštieľa baviť v tom zmysle, ako to bolo pred voľbami deklarované, že sa použijú pre väčšinu obyvateľov Klobušíc. Mesto doteraz objekt porovnateľnej veľkosti nepredávalo. Pre Klobušice to bola strategická investícia, keby sme sa osamostatnili, za tie peniaze sme si mohli niečo dobudovať,” dodal exposlanec Mário Hrubý.


Mesto chce tretinu peňazí z predaja kaštieľa investovať do rozšírenia kanalizácie v Klobušiciach, zvyšných 6 miliónov korún použije na kúpu pozemkov pre bytovú výstavbu.


Milan Kráľ


Zdroj: Denník Pravda, 27. 06. 2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články