Hvezdáreň v Hurbanove je jednou z najstarších v Európe, má 137 rokov

Hvezdáreň v Hurbanove je jedným z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe. Založil ju v roku 1871 nadšenec vedy a jeden z najlepších astronómov Uhorska Mikuláš Konkoly Thege. Na sklonku 19. storočia patrila k najlepšie vybaveným v Európe. Za prvej Československej republiky mala 60-centrimetrový ďalekohľad, ktorý bol najväčším ďalekohľadom v Československu. Vedec Bohumil Šternberk ním ako prvý v Európe zmeral polohu novoobjavenej planéty Pluto. Ako agentúru SITA ďalej informoval člen predsedníctva Slovenskej akadémie vied Igor Túnyi, dnes tu pozorujú nočnú oblohu prístrojom, ktorú si na mieru zhotovila sama hvezdáreň. Na Mesiaci vedia rozoznať stokilometrový detail
V Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove pozorujú Slnko a jeho erupcie, zakresľujú slnečné škvrny, sledujú inosférické zmeny zemskej atmosféry, variácie magnetického poľa Zeme, ako aj aktuálne astronomické úkazy ako je napríklad zatmenia Slnka, Mesiaca či konjukcie planét. Minulý rok bolo napríklad úplné zatmenie Mesiaca v noci z 3. na 4. marca. V marci a v máji sa dalo pozorovať zakrytie planéty Saturn Mesiacom. Úkazy na oblohe môže vždy v hvezdárni pozorovať aj verejnosť. Najväčšiemu záujmu sa teší planetárium, ktoré navštevujú najmä školy. Slovenská ústredná hvezdáreň je príspevkovou organizáciou ministerstva kultúry.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.

Andrej Reiser – prvý krát na Slovensku

V rámci šiesteho pokračovania projektu Henkel Slovensko Slovensku sa predstaví známy fotograf Andrej Reiser. Narodil sa v roku 1949 v Žiline. Po roku 1968 vycestovala rodina Reiserovcov do Nemeckej spolkovej republiky, kde študoval fotografiu na prestížnej škole v Essene.