Humenčania dostanú príležitosť obdivovať jedinečnú historickú pamiatku

Obrázok k článku

Od štvrtka 14. septembra do nedele 17. septembra potrvajú oslavy Pamätných dní mesta Humenné pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Hneď v prvý deň osláv pritom dostanú Humenčania príležitosť obdivovať jedinečnú historickú pamiatku. Do mesta sa totiž vráti vzácna prvá písomná zmienka o Humennom z roku 1317, ktorá doposiaľ v meste nebola nikdy vystavená.

 

Ako pripomenula Michaela Dochánová z tlačového referátu humenskej radnice, prvá písomná zmienka o Humennom sa historicky viaže k rodu Drughetovcov, ktorí sa na základe darovacej listiny z tohto roku stali pánmi Humenného, okolitých dedín a území na východe Slovenska. Drughetovci boli šľachtický rod francúzsko-neapolského pôvodu. Do Uhorska a na Slovensko prišli s kráľom Karolom Róbertom z Anjou, ktorý im daroval panstvo Humenné práve v roku 1317 po predchádzajúcom majiteľovi zemepánovi Petrovi Petényim. Aj keď Humenné ako osada existovalo už predtým, v historických análoch je práve rok 1317 dôležitým míľnikom, od ktorého sa začala odvíjať história mesta. Počas 700 rokov svojej existencie prešlo Humenné mnohými zmenami, až do dnešnej modernej podoby. „Históriu si však ctíme a zachovávame aj naďalej, preto pri príležitosti osláv 700. výročia prvej písomnej zmienky o Humennom zapožičia Štátny archív v Prešove pre potreby výstavy cennú listinu z roku 1317, ktorá potvrdzuje vznik nášho mesta,“ uviedla Dochánová. Listinu prvej písomnej zmienky budú môcť vidieť návštevníci v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sieni rodákov vo štvrtok 14. septembra od 9. do 15. hodiny.

 

V rovnaký deň bude počas Pamätných dní pre verejnosť pripravené ešte jedno prekvapenie v spolupráci so Slovenskou poštou. Ľudia budú môcť posielať listové zásielky opečiatkované špeciálnou pečiatkou vytvorenou pri príležitosti sedemstých osláv mesta. Príležitostná pečiatka bude k dispozícii na Pošte 1 v Humennom, v priehradke označenej logom osláv. Záujemcovia si budú môcť okrem toho dať opečiatkovať aj unikátnu známku s personalizovaným kupónom. Túto špeciálnu známku s originálnym vyobrazením k 700. výročiu mesta Humenné, ktoré pochádza z rúk chorvátskeho umelca Zvonimira Vilu, si bude možné zakúpiť v Turistickom informačnom centre (TIC) sídliacom v budove železničnej stanice.

 

Počas štyroch dní humenská radnica pripravila pre obyvateľov i návštevníkov aj bohatý kultúry program. Jeho predzvesťou bude už v stredu 13. septembra športová olympiáda detí, ktorú pre približne 500 detí z materských a základných škôl pripravilo Centrum voľného času. Vo štvrtok budú na námestí pripravené pre deti aj rôzne atrakcie a súťaže. Dospelých zaujme videomapping, svetelná a ohňová šou, ale aj pozdravy z partnerských miest. Hlavnými ťahákmi programu budú koncerty. Vo štvrtok vystúpi speváčka Kristína, v piatok Adam Ďurica a v sobotu 16. septembra oslavy vyvrcholia galavečerom na zimnom štadióne, kde sa okrem iného predstaví Štátna filharmónia Košice, Marián Čekovský, LeRa a Lady Colors, skupina Hex a zahraničným ťahákom bude vystúpenie skupiny Alphaville. Pamätné dni uzavrú v nedeľu od 14. hodiny na pódiu amfiteátra, kde sa predstavia Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS), folklórny súbor Vánok a zaspieva Veronika Rabada.

 

Pohľad na Humenné z Vihorlatu, v pozadí Vysoké Tatry

Obrázok k článku

 

 

FOTO: Milan Bališin

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články