Hudobný festival nielen o hudbe…

Vážení priatelia a milovníci stredovekom napáchnutej hudby s dominantnými prvkami slovanskej tradičnej hudby, máme tu ďalšiu koncertnú lahôdku v podobe IV. pokračovania festivalu Perunica 2009, ktorý sa uskutoční 27. novembra v Nitre a 28. novembra v Prešove.

 


Názov tejto hudobnej akcie nesie v sebe meno mocného slovanského boha Perúna. Pre mnohých je Perún len tieň minulosti, ktorú buď rešpektuje alebo ňou pohŕda. Pre iných predstavuje Perún prítomnosť a skrz neho a iné pôvodné božstvá našich slovanských predkov hľadia do budúcnosti. Svarožičov oheň ešte stále tlie, nevyhasol napriek mnohým prekážkam a nespočetným nepriateľom. Bohovia, ktorí vdýchli život tejto zemi, sa stále prihovárajú tým, ktorí počúvajú. Perunica Fest je hlavne pre tých, ktorí počúvajú spev i náreky rodnej zeme a ctia si dary i zákony božstiev.


 


Skupiny, ktoré na festivale vystúpia, svojou účasťou symbolicky vzdávajú úctu rodným bohom, duchom i našim mŕtvym, no predsa naveky žijúcim predkom.


 


Sláva bohom, predkom i rodnej matičke Zemi!


 


Krátke predstavenie kapiel, ktoré sa predstavia na Perunica Fest IV.:


 


OBTEST


Na plagátoch sú predstavený ako „Baltic pagan metal cult“ a domnievam sa, že tento titul si právom zaslúžia, i keď možno nie sú až tak notoricky známi ako iné, často krát mladšie kapely na pagan metalovej scéne. OBTEST pochádzajú z Litvy a k svojim baltským koreňom sa hrdo hlásia. Fungujú už do roku 1992 a v roku 2008 vydali svoj v poradí štvrtý plnohodnotný album (okrem toho majú vo svojej diskografii zopár – „7“ LP a samozrejme demá z ich začiatkov). Vyrástli z black metalového podhubia, ale postupom času sa v ich tvorbe obajavovali mimožánrové prvky. V súčasnoti by sa ich hudba dala charakterizovat ako štavnatý power pagan metal s dôrazom na melodiku a epicko-heroickú atmosféru.


www.myspace.com/obtestofficial


 


SŁOWIAŃSKI MIT O STWORZENIU ŚWIATA


Predstavovat národnosť SMOSW  je asi zbytočné, samozrejme sú z Poľska. Elektrické hudobné nástroje sa ani v prípade SMOSW nedostanú k slovu, čo niekoho zarmúti a iného poteší. Na túto formáciu som naozaj veľmi zvedavý, pretože ich debut a zatiaľ jediný počin ma veľmi oslovil. Na rozdiel od vyššie spomínaných JAR pristupujú SMSOW k tradičnej hudbe našich predkov trocha iným spôsobom. Snažia do starej hudby primiešať hodne toho „svojho“. Ich hudba nepostráda teatrálnosť, tajomno, prvky rituálnej hudby, čo súvisí s ich snahou zhudobniť slovanský mýtus o stvorení sveta. Ich hudba by mala byť spojená s videoprojekciou, ktorá by mala umocniť zážitok z ich výpravnej hudby. 


www.myspace.com/slowianskimit


 



PERCIVAL SCHUTTENBACH


Napriek nemeckému názvu sa opäť bude o našu priazeň uchádzať poľská skupina. Tento rok vydali už štvrtý album s veľavravným názvom Reakcia poganska. Svoje hudobné zameranie definujú zrejme s istou dávkou nadsázky, ktorá je mi sympatická ako nová vlna poľského heavy folku. Vďaka P.S. si na svoje prídu tí, ktorí majú radi spojenie nového so starým, konkrétne metalovej a tradičnej ľudovej hudby. Nie každej skupine sa to podarí, ale podľa môjho názoru sa to pánom a dámam s P.S. podarilo na jednotku. Záverom musím upozorniť že P.S. nie sú v žiadnom prípade nejaká klasická pagan folk metalová cháska akých behá po svete neúrekom. Viac prezrádzať nebudem, ochutnajte a posúďte sami.


www.myspace.com/percivalschuttenbach


 


HALGAR


Jediní zástupcovia našej domoviny. HALGAR vznikli v roku 2008, takže sú to de facto začiatočníci a tak treba aj pristupovať k ich tvorbe. Prehnaná kritika nie je na mieste a je prirodzené že vzhľadom na svoju krátku exsitenciu nemôžu dosahovať podobných kvalít ako ostatní účinkujúci na Perunici. Hrajú pagan folk s dievčenským spevom a vo svojej zostave majú okrem akustických gitár aj píšťalu a bubon. Fanúšikov jednoduchých, ale za to prijemných folkových melódii s prvkami dobovej hudby by HALGAR mohli potešiť.


www.halgar.ic.cz


 


JAR špeciálny hosť v NITRE!


Táto poľská kapela je vedľajším projektom Belzagora, ktorý je známy vďaka svojmu pagan blackovému projektu SLAVLAND. JAR však nemá po hudobnej stránke so SLAVLAND takmer nič spoločného, keďže sa jedná o čisto ľudovú stredovekú hudbu hranú na dobových nástrojoch. Tí čo si radi zatancujú za zvukov gájd, píštaliek, gusiel a iných starých nástrojov si rozhodne prídu na svoje. JAR sa žiaľ objavia len na koncerte v Nitre, ale v budúcnosti to určite svojim východoslovenským fanúšikom vynahradia.


www.jar.org.pl


 


 


Vidíme sa na PERUNICI!


SLAVA!


Waldemar                                                              


Mail: waldemar.dns@gmail.com


Tel.: 00421 910 972 730


             


   



                               


Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články