Hudobné dedičstvo starého kontinentu aj bábkové divadlo

Obrázok k článku

Rádio Devín sa vo štvrtok 21. marca zapojí do prvého ročníka Európskeho dňa starej hudby. V prvý jarný deň sa po celej Európe uskutočnia rôzne koncerty, živé prenosy, interaktívne stretnutia s umelcami, tematické programy a podujatia propagujúce a upozorňujúce na historické hudobné dedičstvo Európy.

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy, “21. marec je nielen prvým jarným dňom a zároveň dňom narodenia jedného z najväčších skladateľských osobností starej hudby Johanna Sebastiana Bacha, ale od roku 2013 aj Európskym dňom starej hudby”.

Európsky deň starej hudby má byť oslavou viac než tisíc rokov hudby prostredníctvom koncertov a podujatí, ktoré sa simultánne konajú po celej Európe. Ich cieľom je zvýšiť povedomie o hudbe stredoveku, renesancie až po barok a dať do pozornosti širokému publiku obrovské hudobné dedičstvo starého kontinentu.

Rádio Devín bude 21. marca od 6:00 do 24:00 v špecializovaných hudobných programoch vysielať len starú hudbu. V duchu Európskeho dňa starej hudby budú preto zostavené jeho programy: Prelúdium, Čo dnes počúva, Ars musica, Skladateľ týždňa, Poludňajší koncert, Musica da camera, Hudba z mesta, Exkluzívny koncert zo sveta z hudobnej ponuky EBU, ale aj programy Skladatelia, diela, interpreti a Musica slovaca, dodal hovorca RTVS.

 

Nielen prvým jarným dňom, ale aj Svetovým dňom bábkového divadla je i v tomto roku 21. marec. Pri príležitosti medzinárodného sviatku bábkarov každý rok významná osobnosť divadelného umenia oslovuje odbornú i širokú verejnosť, bábkarov i nebábkarov svojím posolstvom, cieľom ktorého je upriamiť pozornosť na bábkové divadlo a bábky. UNIMA, medzinárodný bábkarsky zväz a najstaršia mimovládna organizácia UNESCO na svete oslovili ako autora posolstva k Svetovému dňu bábkového divadla 2013 známeho talianskeho hudobníka, skladateľa a režiséra Roberta De Simóne. De Simóne je nositeľom francúzskeho Radu rytiera umenia a literatúry a tiež odborníkom na neapolskú tradíciu putovného bábkového divadla Guarratelle a jednu z jeho pestrých bábkových postavičiek – Pulcinellu. V svojom posolstve okrem iného pripomenul, že “bábka Pulcinella vznikla v roku 1620 a inšpirovala viac ako desať ďalších charakterov ľudového divadla v rôznych krajinách Európy, ktoré vždy vedeli divákov zabaviť a poskytnúť im pocit slobody”.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články