Hrobku germánskeho kniežaťa uvidia ako prví Popradčania

Mohyla v Očkove, vnútro pohrebnej komory, ilustračné foto: Kamil Nováčik

Nálezy z hrobky germánskeho kniežaťa, ktorú sa podarilo objaviť v roku 2006 v Poprade – Matejovciach, uvidia ako prví Popradčania. Začiatkom júna sa vráti na Slovensko časť nálezov, ktoré už niekoľko rokov skúma a konzervuje medzinárodný tím odborníkov v laboratóriách v Nemecku. Slovensko na to nemá potrebné vybavenie. Výstava v Podtatranskom múzeu v Poprade by mala byť v júli. V priebehu roka potom poputuje na Bratislavský hrad. Svoje stále miesto však bude mať v Poprade, kde by v budúcnosti malo vyrásť špeciálne múzeum len pre hrobku, ak sa na to podaria nájsť financie. Agentúru SITA o tom informoval námestník riaditeľa Archeologického ústavu v Nitre Karol Pieta. Ako dodal, o zapožičanie nálezov z hrobky majú už dnes záujem viaceré zahraničné múzeá, napríklad v Nemecku či vo Francúzsku.

Verejnosť bude môcť na výstave vidieť kusy nábytku, ktorým bola hrobka zariadená pre posmrtný život kniežaťa. V hrobke „slovenského Tutanchamona“ zo 4. – 5. storočia nášho letopočtu sa našiel napríklad trón zdobený striebornými kovaniami, ležadlo, stôl či katafalk, na ktorom bol nebožtík uložený. Pripravený je aj 3D model, ktorý umožní návštevníkom aj virtuálnu prehliadku celej hrobky so všetkými detailmi tak, ako ju našli archeológovia.

Konzervácia celej hrobky potrvá ešte niekoľko rokov, teraz sa k nám vráti len časť inventáru. Archeológovia sa však obávajú, že na ďalšie konzervačné práce nebudú mať peniaze. Tento rok totiž nedostali žiadne dotácie na systematické výskumy, z ktorých financovali aj rekonštrukciu nálezov z hrobky. „Teraz, keďže sme zostali na nule, sme vo veľkom probléme ako ďalej, lebo konzervácia má podľa harmonogramu trvať skoro až do roku 2016,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu Matej Ruttkay. Zdôraznil, že najväčšiu ťarchu nákladov pritom znášajú Nemci na vlastné náklady, Archeologický ústav projekt spolufinancuje len menšou mierou.

Jedinečný v celej Európe je nielen samotný nález, ale aj jeho spracovanie, hovorí Pieta, ktorý výskum v Poprade viedol. Odborníci v nemeckom Schleswigu detailne skúmajú pod mikroskopmi každú jednu časť inventáru hrobky, ktorú potom dokumentujú a zakonzervujú. V procese konzervácie sú ešte napríklad časti odevov, ktoré sa v takejto podobe doteraz nikdy nenašli – brokátové látky či rôzne vyšívané kožené časti odevu. Informácie o strave kniežaťa podávajú vrecká orechov a košíky s potravinami, ktorých obsah sa analyzuje. Zaujímavým nálezom bola aj dosková spoločenská hra so štvorcovými políčkami. Dávni obyvatelia podtatranského regiónu na doske hrali hru typu dámy so sklenými, bielymi a tmavozelenými kameňmi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články