Hrnčiarstvo pukanského okruhu

(do 31.12.2003)
Vo výstavných priestoroch Starého zámku v Banskej Štiavnici je od marca 2003 inštalovaná zaujímavá výstava Slovenského banského múzea, ktorá prezentuje bohatý zbierkový fond hrnčiarskych, hlavne úžitkových predmetov.

Prvý písomný údaj o hrnčiarstve v Pukanci je z roku 1542, samostatný cech tu vznikol v roku 1782 (v Banskej Štiavnici v roku 1775). Pukanská hrnčina vznikala z kvalitnej červenkastej hliny. Najčastejšie sa používala tehlovočervená a bielokrémová engoba, ktorá sa potom pomaľovala najčastejšie kvetinovými ornamentami pomocou grgule, hlinenej nádobky s pretiahnutým otvorom. Po vysušení a vypálení nasledovala ešte ďalšia povrchová úprava – gliedenie neskôr glazúrovanie, aby nádoby dostali jasný lesk.
Okrem úžitkových predmetov (krčahy, hrnce, misy, pekáče…) bola v Pukanci rozšírená figurálna tvorba – sporiteľničky, krčahy, zvieratká, plastiky baníkov, betlehemské figúrky, pastieri, muzikanti. Osobitnou skupinou sú krčahy – pyskáče určené na rôzne významné udalosti – svadby, meniny, cechové, banícke slávnosti. Na prednej časti brucha nádoby je pozoruhodná výzdoba venca, alebo srdca, na bokoch s figurálnym zobrazením osôb alebo výjavu z remeselníckeho alebo baníckeho života. Súčasťou výzdoby pukanskej keramiky boli aj veršíky, ktoré si často majstri sami skladali a ktorým nechýbal i patričný humor.
Výstava “HRNČIARSVO PUKANSKÉHO OKRUHU”, s približne 250 zbierkovými predmetmi bude verejnosti sprístupnená do konca roka 2003.

Starý zámok
Otvorené: Pondelok – piatok 8.00 – 16.00

Pre Obnova.sk poskytol: Ing. Rastislav Marko
Oddelenie pre prácu pre s verejnosťou SBM

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SBM – Vianočná výstava

(25.11. 2004 – 30.1. 2005)
Starý zámok,
otvorené pondelok – piatok 8.00 – 16.00
Vianočná výstava je tradičným podujatím, ktoré pripravuje Slovenské banské múzeum v priestoroch Starého zámku vždy z príležitosti blížiacich sa Vianoc.

Výtvarná Žilina

V Považskej galérii umenia vo výstavných priestoroch na prvom poschodí bude dňa
8. júla od 9,00 hod. sprístupnená výstava pod názvom Výtvarná Žilina 2003, ktorá bude zameraná na prezentáciu diel od 21 výtvarníkov žijúcich v Žiline alebo pochádzajúcich zo žilinského regiónu, ktoré galéria získala do svojho vlastníctva v rokoch 1990 – 2003.

SBM – Mini ZOO

(otvorenie v druhej polovici mesiaca APRIL)
Výstava priblíži najmä školám a detskému divákovi živú prírodu. Výstavné priestory Berggerichtu sa zmenia na malú zoologickú záhradu s niekoľkými teráriami, ale aj zbierkami motýľov, či iných pozoruhodných živočíchov.

SBM – My sa nevieme sťažovať nahlas

(od 8.4. do 15.5.)
Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára v spolupráci s Pohronským osvetovým strediskom Žiar nad Hronom, pracovisko Banská Štiavnica pripravili pre návštevníkov V. ročník výstavného podujatia My sa nevieme sťažovať nahlas.

Shakespeare na Starom zámku v Banskej Štiavnici

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici pripravilo aj v tomto roku nočné divadelné prehliadky Starého zámku. V treťom ročníku po témach starých povestí o Banskej Štiavnici (2003) a paródií na strašidelné príbehy (2004) prišla na rad téma na prvý pohľad dramatická – Shakespeare. Ako je však na podobných podujatiach zvykom, predstavenia budú prešpikované čiernym humorom a zábavou.zámok ožije Shakespearom