Hrady v Nitrianskom kraji a v severnom Maďarsku spojí náučná cesta

Stredoveké hrady v Nitrianskom kraji a v severnom Maďarsku spojí náučná cesta. Pripravuje ju Regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ a jej otvorenie je naplánované na začiatok septembra.

Cesta bude mať osem zastávok. Na nitrianskej strane bude zahŕňať Nitriansky hrad a hrady v pohorí Tribeč – Gýmeš, Oponice, Hrušov a Živánsku vežu a na maďarskej strane hrady Ostrihom, Vyšehrad a Tata. Cieľom projektu je viac prepojiť cestovný ruch Slovenska a Maďarska a poukázať na spoločné črty, ktoré oba susedné regióny majú. “Všetky tieto hrady majú určitú spojitosť – dobu, keď vznikli, a aj to, že ležali na stredovekých cestách, ktoré spájali vtedajšie Uhorsko. V tom období bol Ostrihom kráľovské mesto a Nitra kniežacie, boli to teda dve najvýznamnejšie miesta v Uhorsku,” povedal riaditeľ Regionálneho združenia Váh – Dunaj – Ipeľ Daniel Balko.


Náučnú cestu pripravujú v spolupráci s občianskym združením Leustach, ktoré sa venuje záchrane stredovekého kultúrneho dedičstva v Nitrianskom kraji. Pomáha pri rekonštrukcii hradov Hrušov, Gýmeš, Oponice, Nitrianskeho hradu a usiluje sa aj o záchranu Živánskej veže, jedinej zachovanej veže na Slovensku, ktorá slúžila ako mýtnica. Slávnostné otvorenie náučnej cesty bude na hrade Hrušov, kde má byť pri tejto príležitosti stredoveký deň s dobovou hudbou, jedlom a zvykmi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stredoveké pamiatky spropaguje hudobný film

Románske a gotické pamiatky Nitrianskeho kraja a maďarskej župy Komárom – Esztergom bude propagovať hudobný film. Pracuje na ňom regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ. Peniaze na projekt získalo zo štátneho rozpočtu. Film, ktorý vyjde v novembri na DVD, prezentuje šesť slovenských pamiatok a štyri pamiatky na strane maďarského partnera projektu. Ide o gotický kostolík s vzácnymi freskami v Sazdiciach, súbor románskych pamiatok v Bíni, románsku kaplnku Nitrianskeho hradu, Dražovský kostolík, Kostol v Kostoľanoch pod Tribečom, podhradie Topoľčianskeho hradu, hrad v Ostrihome, jazerný hrad v Tate, sakrálnu pamiatku v Tate a ranogotický kostolík v obci Dömös. V každej z pamiatok zahrá hudobný súbor Musicantica v dobových kostýmoch historickú hudbu. Prestrihy detailne ukážu danú pamiatku.

Do Mojmíroviec zavíta turecká armáda, fakíri a tanečnice

Mojmírovce pri Nitre sa v sobotu 11. septembra 2010 presunú o 400 rokov v čase späť do doby, keď patrili pod správu Osmanskej ríše. Zavíta sem turecká armáda v plnej zbroji, paša, janičiari, fakíri, tanečnice a doboví jazdci – okrem Turkov aj kozáci, poľskí a habsburskí rytieri. V tureckom šiatri sa budú podávať turecké špeciality, ktoré zabezpečí turecká ambasáda. Súčasťou budú aj tri prednášky venované 150-ročnému obdobiu tureckého susedstva, osmanskej armáde a zbroji a tiež súčasnému Turecku a jeho pamätihodnostiam. Chýbať nebude jarmok s remeselníkmi a historická hudba. Podujatie Turci v Mojmírovciach organizuje regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ, obec Mojmírovce a Turecké veľvyslanectvo na Slovensku. Združenie tu zároveň slávnostne odhalí informačnú tabulu, ktorá je súčasťou náučnej cyklotrasy po pamiatkach Nitrianskeho kraja a severného Maďarska.

Odpovede

  1. Hrady v Nitrianskom kraji a v severnom Maďarsku spojí náučná

    HRUŠOV: Turistickú cestu po hradoch otvoria Stredovekým dňom

    NITRA 19. septembra (SITA) – Stredoveké hrady v Nitrianskom kraji a v severnom Maďarsku spojí turistická cesta. Otvoria ju budúcu nedeľu, 27. septembra, na hrade Hrušov, ktorý je jednou z ôsmich zastávok cesty. Na nitrianskej strane zahŕňa aj Nitriansky hrad, Gýmeš, Oponice a Živánsku vežu a na maďarskej strane hrady Ostrihom, Visegrád a Tata. Cestu pripravilo Regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ v spolupráci s občianskym združením Leustach, ktoré sa venuje záchrane stredovekého kultúrneho dedičstva v Nitrianskom kraji. Partnerom je aj Krajský pamiatkový úrad v Nitre a Nitriansky samosprávny kraj.

    Na každej zastávke bude informačná tabuľa a o jednotlivých hradoch sa návštevník bude môcť viac informácií dozvedieť aj zo sprievodnej brožúry v slovenčine, maďarčine a angličtine. Regionálne združenie získalo na projekt prostriedky z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v rámci programu SPERA. “Cieľom projektu je vytvoriť atraktívny produkt poznávacieho cestovného ruchu a podporiť tak rozvoj cestovného ruchu v Nitrianskom regióne,” uviedol predseda združenia Daniel Balko.

    Pri príležitosti otvorenia turistickej cesty hrad Hrušov ožije stredovekými slávnosťami. Dobovými tancami, stredovekou hudbou, historickým šermom a prezentáciou tradičných remesiel sa organizátori pokúsia na chvíľu vrátiť do jeho areálu atmosféru časov minulých. V rámci programu slávnostne odhalia informačnú tabuľu, predstavia 3D modely hradu Hrušov a Živánskej veže a pre deti sú nachystané rôzne hry a jazdy na koči. Dobovú atmosféru v rámci občerstvenia navodí aj klasická pec, v ktorej sa budú piecť rôzne druhy tradičných koláčov. Chýbať nebudú ukážky stredovekého murovania na príklade rekonštrukcie hradu, ukážky výroby krúžkového brnenia a prehliadky hradu komentované renomovanými odborníkmi na dejiny hradov a opevnení.

  2. Re: Hrady v Nitrianskom kraji a v severnom Maďarsku spojí ná
    Nitriansky kraj a severné Maďarsko spojí náučná cyklotrasa
    Euroregión na kolesách nadväzuje na projekt z roku 2009, v rámci ktorého vznikol náučný chodník po stredovekých hradoch.

    NITRA 30. augusta (SITA) – Náučná cyklotrasa spojí Nitriansky kraj a severné Maďarsko. Projekt Euroregión na kolesách pripravuje regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ. Cyklotrasu otvoria 11. septembra. Projekt v hodnote 14 700 eur je spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu.

    Euroregión na kolesách nadväzuje na projekt z roku 2009, v rámci ktorého vznikol náučný chodník po stredovekých hradoch. Na slovenskej strane zahŕňa Nitriansky hrad a hrady v pohorí Tribeč – Gýmeš, Oponice, Hrušov a Živánsku vežu. U našich južných susedov sú to hrady Ostrihom, Vyšehrad a Tata. Cieľom projektu bolo viac prepojiť cestovný ruch Slovenska a Maďarska a poukázať na spoločné črty, ktoré oba susedné regióny majú. „Chceli sme pokračovať tak, aby sa projekt ďalej rozvíjal a napadlo nás spojiť týchto osem pamiatok cyklotrasou, ktorá by išla územím celého euroregiónu,“ povedal riaditeľ združenia Váh – Dunaj – Ipeľ Daniel Balko. Cyklotrasa predstaví celkovo 16 zastávok.

    Prvú informačnú tabulu slávnostne odhalia 11. septembra v Mojmírovciach pri Nitre, súčasťou budú Historické dni zamerané na tureckú kapitolu histórie Nitrianskeho kraja. Informačné tabule budú obsahovať mapy cyklotrasy a turistické informácie o danom území.

Comments are closed.