Hrady na východe SR sú v rukách zahraničných dobrovoľníkov

Tri zrúcaniny hradov na východe Slovenska v týchto dňoch privítali zahraničných dobrovoľníkov. Ich úlohou je pomôcť pri revitalizačných a renovačných prácach na hradoch Šariš, Brekov a Kamenica. Do projektov sa zapojilo viac ako 20 mladých ľudí nielen z Európy. V tíme majú zastúpenie Kórea, Japonsko, Portugalsko, Holandsko, Fínsko či Taliansko. Medzinárodné výmeny zastrešuje mimovládne občianske neziskové združenie INEX Slovakia (INternational EXchanges Slovakia).

Dobrovoľníci pomáhajú pri archeologickom výskume na hrade Kamenica a tiež s úpravami v okolí posledného torza zrúcaniny. Na Šariši sa budú snažiť oživiť tristoročné ruiny hradu odstraňovaním náletových drevín či menšími murárskymi prácami na hradbách. S murárskymi prácami na zostávajúcom torze hradu pomáhajú dobrovoľníci na hrade Brekov. Toto leto sa na Slovensku uskutočnili už štyri dobrovoľnícke projekty na zrúcanine Čierny hrad, Sklabiňa. Dobrovoľníci pomáhali i na detskom letnom tábore v Ivanke pri Dunaji, vo vtáčej rezervácii pri Sennom na východe Slovenska a zapojili sa do environmentálnej mládežníckej výmeny v Kremnici.


V rámci každého dobrovoľníckeho tábora účastníci pre miestnych pripravia i Kultúrne hody, ktoré im priblížia prebiehajúci projekt, prácu medzinárodného tímu a kultúry rôznych krajín. Obyvatelia Slovenska tak budú môcť ochutnať aj národné špeciality pripravené priamo na mieste dobrovoľníckeho projektu. Po druhý raz zavíta na Slovensko spravodajkyňa z Francúzska Marie, postupne navštívi všetky tábory a bude prinášať novinky z ich činnosti. Zároveň oboznámi dobrovoľníkov a lokálnych obyvateľov s posolstvom Európskeho roka boja proti chudobe a sociálnej exklúzii. Jej poslaním bude aj prezentácia témy chudoby a tvorba workshopu pre účastníkov a návštevníkov táborov o Fair trade obchode.


Cieľovou skupinou združenia INEX sú mládež a mladí ľudia. Hlavné ťažisko jeho práce spočíva vo vysielaní a prijímaní dobrovoľníkov na medzinárodné tábory dobrovoľníckej práce. Okrem toho usporadúva národné i medzinárodné semináre, školenia pre mladých lídrov pracujúcich s mládežou, pripravuje medzinárodné projekty prostredníctvom programu EÚ Mládež v akcii. Na Slovensku každoročne organizuje približne 15 dobrovoľníckych táborov s výlučne zahraničnou účasťou.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články