Hrady Budatín, Strečno a Orava renovujú za 3,5 milióna eur

Oravský hrad, foto: Kamil Nováčik

Budatínsky, Strečniansky a Oravský hrad aktuálne renovujú či modernizujú za 3,5 milióna eur z eurofondov. Žilinská krajská samospráva v Budatínskom hrade rekonštruuje vežu, strechu, schodiská a terasy, pod Strečnom stavia stredovekú dedinu a na Oravskom hrade buduje nový terminál informačného turistického centra. Budatínsky hrad je od roku 2006 pre havarijný stav uzavretý, rekonštrukcia za takmer 2,4 milióna eur, s ktorou začali koncom minulého roka, má hrad opäť sprístupniť aj pre verejnosť. „Vo veži vznikne priestor pre expozíciu viažucu sa k dejinám hradu, návštevníci si budú môcť obzrieť hodinový stroj vo veži a výstavu hodín zo zbierok múzea. Samotná veža bude slúžiť ako vyhliadka doplnená panoramatickými mapami a nové priestory v podkroví hradu budú využívané ako multikultúrne komunikačné centrum,“ povedal predseda kraja Juraj Blanár.
Pod Strečnianskym hradom vyrastá autentická stredoveká dedina. Päť kompletne vybavených drevených chalúp so slamenými strechami za vyše šesťstotisíc eur má turistom priblížiť život stredovekého pekára, rybára či ľudového liečiteľa. Dedinku nazvanú Paseka stavajú v doposiaľ nevyužitých priestoroch pod hradom, jej súčasťou bude aj útulňa pre pútnikov, studňa s pitnou vodou, funkčná zvonica, ohnisko s grilom a turistická informačná kancelária. Pre deti vybudujú v podhradí drevené ihrisko s využitím motívov hradnej architektúry. Atmosféru stredovekej Paseky umocní kolová hradba, ktorá bude lemovať celý areál. Stredovekú dedinu chce Považské múzeum v Žiline otvoriť na jeseň, múzeum očakáva zatraktívnenie i zvýšenie návštevnosti Strečnianskeho hradu, ktorý už teraz láka viac ako 60-tisíc ľudí ročne.
Nový terminál informačného turistického centra pod Oravským hradom za takmer pol milióna eur by mal slúžiť ako hlavný záchytný bod pre návštevníkov, kde budú sústredené informácie nielen o činnostiach Oravského múzea, ale i o významných historických a kultúrnych pamiatkach a podujatiach celého slovensko-poľského prihraničného regiónu. V turistickom centre vzniknú aj nové priestory pre remeselníkov a umelcov, knižnica a verejné toalety. Polmiliónový projekt počíta aj s osvetlením prístupovej cesty do hradu, úpravy okolia a vybudovaním parku a oddychových zón.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Milióny na opravy Oravského hradu

ORAVSKÝ PODZÁMOK – Na Oravskom hrade sa včera začala hlavná turistická sezóna. Vlani navštívilo túto národnú kultúrnu pamiatku rekordných takmer 174-tisíc návštevníkov, z toho viac ako polovica bola zo zahraničia.
Väčšina expozícií na Oravskom hrade vznikla v 60. a 70. rokoch. Dušan Karaska, riaditeľ Oravského múzea P. O. Hviezdoslava, pod ktoré hrad patrí, priznáva, že expozícia je poplatná obdobiu, v ktorom vznikla.

Odpovede

  1. Zaujímavé a na strankach
    Zaujímavé a na strankach pmza.sk nie je nic o tom ze by sa Budatin mal rekonstruovat …

Comments are closed.