Hradnú priekopu a časť biskupských záhrad sprístupnili

Obrázok k článku

Na Nitrianskom hrade sprístupnili zrekonštruovanú gotickú priekopu a časť biskupských záhrad. Z hradnej priekopy sa stala oddychová zóna, pribudli tu lavičky, dlažba a priestor pre usporadúvanie kultúrnych podujatí ako sú koncerty a divadlo.

Krstom pre priekopu malo byť historické divadelné predstavenie v rámci mestských slávností Nitra, milá Nitra. Pre negatívny statický posudok ho však zrušili, údajne sa zosúva múr. „Je to už štvorročná záležitosť, terén asi pracuje, ale nezdá sa, že by sa to nejako rapídne posúvalo. Trocha to stabilizujeme, čakáme na konečné vyjadrenie statikov,“ povedal pre agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Na základe neho potom biskupstvo podnikne ďalšie kroky k zabezpečeniu bezpečnosti návštevníkov. Judák poukazuje na to, že statici sa v hodnotení rozchádzajú. Bežní návštevníci hradu sa podľa neho obávať nemusia, predstavenie nepovolili pre veľkú koncentráciu ľudí naraz na jedno mieste. Trhlina sa pred časom objavila aj vo Vazulovej veži.

Verejnosti je už prístupná aj časť biskupských záhrad, ktoré sa nachádzajú nad gotickou priekopou. Biskupstvo tam osadilo zábradlia a vysadilo zeleň, pribudnúť majú ešte lavičky a wifi sieť pre pripojenie na internet. „S pamiatkarmi rokujeme o odstránení niektorých stromov,“ dodal Judák. Návštevníkom hradu sa zo záhrad ponúkajú nové výhľady na Nitru.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.